Czym są przeciwutleniacze? Każdy żywy organizm, zarówno roślinny jak i zwierzęcy, potrzebuje do życia tlenu. Bez niego niemożliwe jest uwalnianie energii zawartej w pokarmie, która jest niezbędna, do zachodzących w organizmie procesów życiowych....
Kaki owoc, czyli persymona pochodzi z Chin i Japonii. Ma kształt pomidora z trochę grubszą od niego gładką i sprężystą skórką w różnych odcieniach koloru pomarańczowego lub czerwonego. Miąższ kaki jest jasnopomarańczowy, a smakiem owoc ten przypomina trochę śliwkę. Na...
NIK w raporcie krytykuje metodę przeprowadzania badania żywności Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie stwierdza, że inspekcje nie badają razem wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Mało tego, nie weryfikują...
Woda ryżowa do pielęgnacji włosów: jak skomplikowany jest proces jej przygotowania? Otóż ten domowy kosmetyk jest banalnie prosty – jest to woda pozostała po moczeniu ryżu! Zaletą tej formy pielęgnacjiwłosów jest to, że jest całkowicie naturalna, można ją stosować...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
Mleczko pszczele śpieszy nam zatem z pomocą w niemal wszystkich problemach zdrowotnych, pomaga zwalczać choroby różnego pochodzenia. O wyjątkowości mleczka...
Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Składniki odżywcze miodu - jakie substancje wspierają naszą odporność Składniki odżywcze miodu są kluczowym czynnikiem wspierającym naszą odporność. Miód jest niezwykle bogaty w różnorodne substancje odżywcze, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Wiosna, to czas kiedy zwracamy szczególną uwagę na naszą urodę i jej pielęgnację. Często zmieniamy też dietę, staramy się dobrze odżywiać i odpowiednio suplementować. Ale jak wybrać z mnóstwa nowości na rynku właśnie te, które są warte uwagi, skuteczne i nowoczesne?
Wpływ smogu na skórę widać szczególnie u mieszkańców dużych miast. Skóra wiotczeje, staje się szara, cienka, sucha, uwidaczniają się zmarszczki i przebarwienia, a także wypryski i nadmierne przetłuszczanie cery. Czym jest smog?
Cydr - trunek przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne - dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki.
Sezonowe warzywa letnie nie tylko doskonale smakują, ale także przynoszą liczne korzyści dla naszego organizmu. W okresie letnim dostępne są 4 warzywa, które są skarbinicą zdrowia. To pomidory, ogórki, cukinia i papryka. Dlaczego warto je spożywać i jakie działanie mają na nasze zdrowie? Sezona...
Nasz organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać kwasów omega-3, dlatego tak istotne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Badania wskazują bowiem, że kwasy te mają niezwykle korzystny wpływ na rozwój mózgu dziecka i jego pracę. Dla mam w ciąży ważny jest fakt, że odpowiednie...
Już za chwilę zacznie się upragnione lato. Wraz z nim wyjazdy na wakacje, plażowanie, łódki czy górskie wycieczki. Nasza skóra stanie się promienna i złocista, a my wypoczęte i pełne sił. Jednak opalanie, zwłaszcza bez odpowiedniego zabezpieczenia skóry...
Coraz więcej badaczy twierdzi, że picie kawy wpływa też na poprawę samopoczucia ze względu na lubiany smak i więzi społeczne (lubimy spotykać się „na kawie”). Jako środek pobudzający, kofeina ma zarówno działanie fizjologiczne, jak i psychologiczne, które należy dokładnie rozważyć przed podjęciem...
Zimą nasza skóra nie ma lekko – wiatr, mróz, a nawet czasem śnieg. To wszystko powoduje, że cera może stać się wysuszona, szorstka i pozbawiona blasku. Dlatego wraz z nadejściem wiosny dobrze jest zrobić sobie małą odnowę. Raz w tygodniu zrób wieczór tylko dla siebie: weź długą, odprężającą...
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, nabiera w ostatnim czasie zupełnie nowego znaczenia. Coraz więcej osób przekonuje się także, że prawdziwie brzmi: „co jesz, tak wyglądasz”. Dlatego zarówno branża żywieniowa, jak i kosmetyczna, zwraca się w stronę składników pochodzenia naturalnego. Prawdziwe piękno...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Nie chodzi tu o przesłodzone syropy do kawy, ale o źródło witamin, energii i cennych właściwości prozdrowotnych jakim są przyprawy. Takie dodatki do kawy wzbogacą jej smak, nadadzą specyficzny aromat i rozgrzeją w chłodne, jesienne dni. Dodatkowo wspomogą odporność, krążenie...