Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Co to jest tran Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Mianem tranu określane są również ciekłe tłuszcze pozyskiwane...
Len wygląda bardzo niepozornie, ma długą cienką łodygę i drobne, błękitne lub białe kwiatki. Dla zielarzy surowcem są nasiona lnu - siemię lniane. Simię lniane jest doskonałym nawilżaczem stosowanym na suchą skórę. Pomaga natłuścić skórę, przywrócić jej naturalne lipidy i odbudować...
Alergia trapi coraz więcej osób spośród nas: oto kolega cierpi na katar sienny, dziecko koleżanki ma astmę, z kolei nasze dziecko dostaje pokrzywki za każdym razem, gdy zje uwielbiane truskawki, a nas samych od kilku miesięcy intensywnie swędzą usta po zjedzeniu...