Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Niedokrwistość, nazywana też anemią, jest stanem chorobowym organizmu spowodowanym niewystarczającym stężeniem żelaza we krwi, co wiąże się ze zmniejszeniem ilości czerwonych krwinek oraz ogólnego stężenia hemoglobiny we krwi. Krwinki czerwone mają za zadanie dostarczać tlen do komórek. Ich niedobór...
Czym jest progesteron i dlaczego jest tak istotny w ciąży? Progesteron jest żeńskim hormonem płciowym, odpowiedzialnym w głównej mierze za zagnieżdżenie się zarodka w śluzówce macicy i utrzymanie zdrowej ciąży aż do rozwiązania. Niedobór progesteronu, dawniej nazywanego luteiną, może...
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Zmiany hormonalne zachodzące w organizmie kobiety sprawiają, że przyszła mama staje się bardziej niż zazwyczaj podatna na infekcje. A każda choroba wiąże się z koniecznością leczenia i przyjmowania leków. Leczenie, zwłaszcza męczącego kaszlu, potrafi być dużo trudniejsze i długotrwałe niż leczenie...
Jesteś w ciąży, więc musisz odczuwać różne dolegliwości związane z pojawieniem się hormonów, nową dietą, zmianami w organizmie związanymi z rozwojem maluszka. Oczywiście, że tak jest, ale czy czasami niektóre problemy, jak te z pamięcią, nie są wyolbrzymiane?...
Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Suplementacja w ciąży – czy jest konieczna? Po suplementy diety w USA, Kanadzie i Australii sięga ok. 78% - 98% kobiet. Jednak w gabinetach lekarskich w Polsce przyszłe mamy czasem spotykają się z opinią niektórych ginekologów, że żadna suplementacja oprócz kwasu foliowego (o którym będzie...
Najlepszym sposobem, aby ochronić się przed grypą, są sezonowe szczepienia ochronne, a szczepić się można w każdym trymestrze ciąży. A jest się czego obawiać, bo grypa w ciąży bywa najgroźniejsza na początku i na końcu ciąży. Na początku ciąży dziecko jest nieco słabiej chronione...
Najważniejszą zasadą do jakiej warto się stosować w czasie ciąży to zachowanie umiaru. Odnosi się to zarówno do zasad odżywiania, jak i np. stosowania kosmetyków czy uprawiania ćwiczeń. Umiar również w przypadku ziół jest bardzo wskazany. Niektóre zioła mają bowiem silne...
W czasie ciąży układ immunologiczny kobiety jest osłabiony, przez co organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje takie jak ból gardła, katar, kaszel czy grypa. Często nie da się ich uniknąć, dlatego ze względu na rozwijające się maleństwo musisz zastosować trochę inne leczenie niż do...
Ten tradycyjny polski wyrób ma wielu zwolenników. Grillowana, pieczona czy na zimno – kaszanka jest pożywna i chętnie jedzona w polskich domach. Jednak wiele kobiet zastanawia się, czy kaszanka w ciąży to dobry wybór? Wyjaśniamy, czy można ją jeść. Kaszanka w ciąży: jedz uważnie Tradycyjnie...
Mamy w ciąży często mają dylematy, czy wolno im spożywać niektóre produkty. Mogą one bowiem niekorzystnie wpływać na dziecko, ale też powodować uczulenia i alergie, które przez zmiany hormonalne występują w ciąży częściej. Czy można bezpiecznie jeść czereśnie w ciąży? Wyjaśniamy Czereśnie...
Główny Inspektor Sanitarny na swojej stronie opublikował zalecane maksymalne ilości witamin i składników mineralnych, miedzy innymi żelaza i witaminy B6, które są rekomendowane osobom dorosłym i kobietom w ciąży. Suplementy diety: bezpieczne dla zdrowia ilości witamin i minerałów W...
Witamina D3 inaczej cholekalcyferol, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na jej poziom w naszym organizmie ma wpływ pora roku i nasłonecznienie, które w Polsce niestety czasami jest niewystarczające. Dlatego w naszej strefie geograficznej...
Widać już rozwój zarodka… Mimo, iż na tym etapie zarodek jest jeszcze naprawdę maleńki można już wykonać badanie USG – w połowie 4 tygodnia ciąży powinien być widoczny tzw. pęcherzyk ciążowy, w którym rozwija się zarodek, błony płodowe oraz ciałko żółte stanowiące...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Te sezonowe owoce są u nas niezwykle popularne na przełomie maja, czerwca, a także w lipcu. Nic dziwnego, ponieważ poza walorami smakowymi są źródłem wielu witamin i minerałów, a także pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Truskawki mogą jednak uczulać i być pryskane chemicznymi środkami i...
Witaminy i minerały: istotne składniki żywienia Witamina D: Dlaczego suplementować: Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości, układu odpornościowego i regulacji poziomu wapnia we krwi. Źródła: Promienie...
Ciąża to wyjątkowy okres dla przyszłej mamy – czas oczekiwania na dziecko, ale również zmian w wyglądzie. Mama może się cieszyć pięknymi i błyszczącymi włosami, a także promienną cerą. Przyczyną takiego stanu są żeńskie hormony płciowe – estrogeny, których poziom w ciąży jest wyjątkowo wysoki. Estrogeny...