Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Eksperci, naukowcy, lekarze polecają zacząć przygotowania już rok wcześniej. Pierwsze tygodnie ciąży są niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego...
Pietruszka zwyczajna osiąga wysokość do około 50 cm, ma pierzaste listki, w ładnym, połyskującym, zielonym kolorze (jaśniejsze i mniejsze niż u selera). Kwitnie kwiatami drobnymi, zielonożółtymi i zebranymi w baldach złożony z 10 do 20 szypułek. Owocami są jajowate rozłupnie, brunatnozielonkawej...
Wszystkie buraki obecnie uprawiane tj. pastewne, cukrowe, czerwone lub boćwina, pochodzą od dzikiego buraka który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Obecnie burak czerwony uprawiany jest...
Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Ocet jabłkowy odkrywa przed nami to, co cenne w pożywieniu. Dostarczane przez ocet jabłkowy minerały i pierwiastki...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Olej kokosowy, podobnie jak oliwa z oliwek, jest produktem spożywczym stosowanym równie często jako kosmetyk. Zwolenniczki ekostylu, miłośniczki kosmetyków naturalnych i domowych sposobów pielęgnacji urody, powinny odkryć jego szczególne...
Nadmierne picie kawy.. Kawy lepiej zbyt dużo nie pić bo wypłukuje magnez z organizmu. Znacznie zdrowsza jest yerba mate, no i działa dłużej. Ja kupuję swoją w sklepie internetowym{wymoderowano}, mają tam sporo smaków i zestawy startowe dla początkujących.,Nadmierne picie kawy.. Lubię yerba...
Ślimaki w kuchni Ślimaki jadają nie tylko Francuzi. Występowały już w staropolskich książkach kucharskich. Niegdyś żywili się nim ubodzy, dzisiaj sięgają po niego głównie koneserzy i smakosze. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to w 100 g mięsa ślimaczego mieści...
Jesień - sezon przeziębień Pamiętajcie, że sposobem na walkę z przeziębieniem jest miód. Oprócz tego, że jest smaczny, zawiera dużo składników leczniczych i przeciwbakteryjnych. Miód jest bogaty w witaminy A, B, C. Zawiera także żelazo, mangan, kobalt i magnez. Z początkiem jesieni trzeba pamiętać...
Awokado jest dobrodziejstwem dla osób dbających o zdrowie. Awokado jest dobrodziejstwem dla osób dbających o zdrowie. To jagoda (to jagoda, dobrze słyszeliście), która nie zawiera cukru ani niezdrowych tłuszczów, ale jest skarbnicą kwasu oleinowego zbijającego cholesterol. Jest również bogata w witaminę...
Suplement przed ciążą Przed ciążą spokojnie możesz brać mama dha premium bo tam w składzie jest już kwas foliowy a oprócz tego równie cenne dla prawidłowego rozwoju mózgu kwasy dha, ja te witaminy brałam i przed ciążą i potem calutką ciążę. Wyniki miałam zawsze książkowe :),Suplement...
Karambola - znacie? Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Ma słodko-kwaśny smak i może być poddawana obróbce termicznej. Zwiększa objętość treści pokarmowej i jest źródłem błonnika pokarmowego. Unikać jej powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby.
Ocet jabłkowy- znacie? Ocet jabłkowy – jest bogactwem składników odżywczych. W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor,...
"Walory" gorzkiej czekolady... Moja ulubiona gorzka czekolada to nie tylko substytut miłości ale także produkt zawierający swoje zdrowotne "walory"...
Sok z brzozy Jego smak na początku rozczarowuje – cóż, zwyczajna, lekko posłodzona woda. To naprawdę może być aż takie zdrowe? Jest. To...