Karmienie maluszkow Czasem zastanawiam sie, czy daje maluszkowi za malo,a moze za duzo jedzenia. Czy dobrze go karmie itp. Moze ktos ma wiecej w tym doswiadczenia?:) Bo plan u mnie wyglada tak: po obudzeniu - herbatka lekkaprzed 8 - sniadanko - kaszka przed 12 - obiadek (zupka + mięsko...
Eko gadżety reklamowe Gadżety reklamowe, czyli gratisy, które promują daną markę, stanowią prosty sposób na budowanie pozytywnego wizerunku. Jeśli firma prowadzi działania ekologiczne, powinna wybierać dla siebie przyjazne środowisku gadżety,...
Boże Narodzenie to magiczny czas, który wymaga odpowiedniego przygotowania. Jeśli chcemy uniknąć przedświątecznej gorączki i w pełni cieszyć się rodzinną atmosferą, zarówno przedświąteczne zakupy, jak i przygotowania powinniśmy dobrze rozplanować. Mamy szczegółowy plan, jak zorganizować przygotowania...
Okazuje się, że nie tylko duże, twarde przedmioty, które znajdą się w rekach dziecka mogą doprowadzić do jego zakrztuszenia i zadławienia. Również niektóre owoce – jak popularne u nas zimą mandarynki i pomarańcze – mogą być niebezpieczne dla dzieci, jeśli podamy je w nieodpowiedni sposób. Jak...
Popcorn jest jedną z ulubionych przekąsek najmłodszych nie tylko w kinie. Przyrządzony w domu może również sprawić przyjemność – choćby w trakcie domowego sensu filmowego lub podczas urodzin. Od kiedy można dawać dziecku popcorn? Wyjaśniamy. Popcorn dla dziecka – od kiedy? Prażona...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Winogrona są smaczne a dzieci uwielbiają ich okrągły kształt. Od kiedy można podawać dziecku winogrona? W rozszerzaniu diety możemy je podawać jeszcze przed 10 miesiącem życia, ale formie rozdrobnionej – papki czy musu. Starszym dzieciom należy podawać winogrona zawsze pokrojone,...
Akcja zostanie przeprowadzona pomiędzy 29 kwietnia a 15 maja, a jej zasady można znaleźć w social mediach marki Familijne. Z rodziną najlepiej wychodzi się tylko na zdjęciu? Przypadający 15 maja Międzynarodowy Dzień Rodzin to idealna okazja, aby udowodnić, że nic bardziej...
Umiejętność rozdrabniania i połykania pokarmów stałych jest niezbędna maluchom do prawidłowego rozwoju, ale także dobrego odżywienia i możliwości przyjmowania różnorodnych form jedzenia. Roczne dziecko staje się coraz lepsze w gryzieniu i jedzeniu różnorodnych pokarmów, a zachęcanie go do testowania...
Minister Adam Niedzielski we wrześniowych wypowiedziach podkreślał, że jesteśmy już na nieco innym etapie epidemicznym, więc nie obawia się wprowadzenia nauki zdalnej w szkołach. Jednak Ministerstwo Edukacji i Nauki przygotowało projekt rozporządzenia, w którym nauka zdalna przewidziana jest nie tylko...
Nasze mamy – testerki z wielką werwą ruszyły do testowania wyjątkowego preparatu - Dr. Beckmann Środek czyszcząco-odplamiający do tapicerek. Do czyszczenia poszły dziecięce wózki, foteliki, meble i tapicerka samochodowa. Mamy były zachwycone,...
Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Wielu rodziców ma kłopot z dietą swoich dzieci, a często na porządku dziennym są sytuacje, gdy dzieci marudzą i nie chcą jeść potrwa, czy produktów proponowanych przez rodzica. Dlatego warto w dzieciach od maleńkości tworzyć dobre nawyki żywieniowe, które sprawią, że maluchy będą wybierały zdrowe...
Jak czytamy na stronach Parlamentu Europejskiego, każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton żywności, czyli średnio 173 kg na osobę. Prym wiodą Holandia, Belgia i Cypr, ale Polska nie jest daleko od tej niechlubnej czołówki...
Mamy wiedzą, że czas przed Bożym Narodzeniem to okres wytężonych świątecznych przygotowań i pracy w kuchni. Tradycyjna Wigilia i 12 potraw, świąteczne obiady i kolacje, a do tego pyszne ciasta –...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Glifosat to środek chemiczny z grupy fosfonianów, który używany jest na masową skalę jako środek ochrony roślin – zapobiegający rozwojowi chwastów. Mimo pozytywnych opinii na temat tej substancji i jej stosowaniu w produkcji żywności, Światowa Organizacja Zdrowia oraz Międzynarodowa Agencja...
Warto dodać, że słodkie batoniki, żelki oraz inne łakocie są bardzo często pakowane w folię przypominającą postać świętego Mikołaja bądź reniferów. Na szczególną uwagę zasługują także zielono-czerwone lizaki przedstawiające laski świąteczne. Można je podarować dzieciom, na pewno wywołają uśmiech na...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej. Praca przed komputerem w zaciszu domowym wyzwala brak organizacji, powoduje ,...
2 kwietnia wchodzi w życie nowa regulacja Komisji Europejskiej dotycząca zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych - według nowego Rozporządzenia nr 2019/649 ich zawartość w produktach detalicznych może wynosić najwyżej 2 procent. W ten sposób z półek sklepowych może zniknąć...