Wszyscy rodzice z pewnością wiedzą, że cukier powoduje przybieranie na wadze. Najbardziej zdradliwy jest ten w słodyczach, a dzieciom ciężko im się...
Przetwory to dobry pomysł na zróżnicowanie swojej diety w zimę, kiedy większość świeżych owoców i warzyw jest niedostępna, lub po prostu niesmaczna....
Endywia charakteryzuje się niską wartością energetyczną, zalecana zatem jest do spożywania przez osoby zagrożone nadwagą i otyłością. Cechuje ją bogactwo składników odżywczych oraz biologicznie czynnych związków, takich jak laktony seskwiterpenowe – intybina....
Wiele, bo ok. 75% kobiet w wieku rozrodczym uskarża się na bolesne miesiączkowanie i wykazuje kilka z objawów charakterystycznych dla zespołu napięcia przedmiesiączkowego. W przypadku wielu kobiet problem można zwalczać, skutecznie łagodząc bolesność: odpowiednia dieta, wysiłek fizyczny oraz niektóre...
Skuś się Soczysta, smaczna i zdrowa. Śliwka zawiera niewielką ilość kalorii, a do tego jest cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Główną...
Sen a płeć Kobiety każdego dnia potrzebują średnio o 20 minut snu więcej niż mężczyźni. Specjaliści nie potrafią dokładnie wyjaśnić dlaczego, ale...
Oprócz stanu zdrowia dziecka, sen z powiek spędza nam zwłaszcza nasza dieta. Czy powinnyśmy ulegać wszystkim zachciankom? Jakie produkty, jakie składniki odżywcze są wskazane w czasie ciąży, co jest bezwzględnie zakazane,...
Przyczyny Anemia jest stanem chorobowym spowodowanym wieloma czynnikami. Zapadamy na nią wówczas,...
Terapeuci medycyny naturalnej zalecają codziennie nawet trzy ,cztery łyżki miodu. Warto wiedzieć, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozcieńczonego w wodzie. Rozpuścimy go na kilka godzin przed spożyciem, np. przygotujmy go wieczorem, a...
Cukier trzcinowy, obok zwykłego białego cukru jest jedną z najpopularniejszych odmian cukrów spożywczych. Jego głównym składnikiem jest sacharoza. Nierafinowany cukier trzcinowy otrzymuje się z trzciny cukrowej - byliny pochodzącej z Nowej Gwinei, obecnie uprawianej w strefie tropikalnej....
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...
Witamina C, która występuje w kwaszonej kapuście, pomaga w walce z drobnoustrojami i wzmacnia odporność. Sok można stosować do płukania gardła przy infekcji górnych dróg oddechowych. Zawiera on również witaminę B12, która pomaga zachować idealną pracę umysłu i dobry nastrój, a w dodatku uodparnia...
Nic nie będzie tak bardzo wpływało na opinię o człowieku, którego widzimy pierwszy raz, jak jego wygląd zewnętrzny. Według badaczy, to na co zwracamy uwagę to przede wszystkim ubiór oraz włosy. Ten pierwszy, może nam bowiem...
Skóra składa się z dwóch warstw. Na zewnątrz znajduje się naskórek, natomiast głębiej położona jest skóra właściwa. W naskórku komórki skórne, tracąc stopniowo wodę przesuwają się ku powierzchni, stają się coraz twardsze tworząc...
1. Małe grzeszki- tuczące jedzenie i słodkości. Są dwa momenty w ciągu dnia, w których możemy bez wyrzutów sumienia zjeść ulubione i nie do końca zdrowe rzeczy.
To ostatni moment przed zimą, by skorzystać z darów lasów i sadów. Owoce prosto z drzew mają najwięcej wartości odżywczych. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Gdy staną się podstawą naszej diety, skorzysta na tym...
Analizę metod naturalnej regulacji płodności należałoby rozpocząć od poznania zasad sterujących fizyczną płodnością mężczyzny i kobiety. Mężczyzna został stworzony tak, iż jest płodny aż do późnej starości swojego życia. Jego płodność ma charakter ciągły. Stopniowo wytwarzane są w organizmie mężczyzny...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...