Zupa z botwinki - właściwości i przepisy! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zupa z botwinki - właściwości i przepisy!

Botwinka to potrawa przygotowywana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego ze śmietaną. Zupa z botwinki - poznaj właściwości i przepisy!


SKŁADNIKI:

  • 3 stare buraki czerwone
  • pęczek młodych buraków czerwonych
  • 2 młode marchewki
  • młoda natka, liście selera
  • świeży lubczyk (opcjonalnie, świetnie aromatyzuje)
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • szczypiorek, koperek
  • łyżka mąki, 
  • łyżka śmietany 18%
  • kilka kropel soku z cytryny

DODATKOWO:

jajko ugotowane na twardo, ugotowane młode ziemniaki posypane zrumienionym boczkiem.


Wykonanie KROK PO KROKU:

Stare buraki obieramy, kroimy w niezbyt grube paski, wkładamy do zimnej wody i gotujemy ok 45 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem (taką bazę można przygotować wcześniej, lub zastąpić bulionem warzywnym albo drobiowym). Po ugotowaniu przecedzamy pozostawiając jedynie wywar.
Młode marchewki obieramy i kroimy w niewielkie plasterki lub ścieramy na tarce, natkę, selera i lubczyk płuczemy. Młode buraczki obieramy, jeśli są spore kroimy na pół, łodygi tniemy na ok 0,5 cm kawałki, wybieramy ładne liście i drobno siekamy.
Doprowadzamy wywar do wrzenia, wrzucamy warzywa, łodyżki i dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut. Wyjmujemy natkę i liście selera. Dorzucamy  posiekane listki buraka, po chwili zaprawiamy zupę łyżką mąki i łyżką śmietany wymieszanymi w zimnej wodzie oraz dodajemy sok z cytryny do lekkiego zakwaszenia zupy.
Podajemy z jajkiem na twardo, koperkiem i posiekanym szczypiorkiem oraz ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi zrumienionym boczkiem.

Smacznego!


Gotowałyście już zupę z botwinki? Znacie inne przepisy?
Zapraszamy do naszego forum!


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    lubię taką zupę!