SKŁADNIKI:
- 3 stare buraki czerwone
- pęczek młodych buraków czerwonych
- 2 młode marchewki
- młoda natka, liście selera
- świeży lubczyk (opcjonalnie, świetnie aromatyzuje)
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- szczypiorek, koperek
- łyżka mąki,
- łyżka śmietany 18%
- kilka kropel soku z cytryny
DODATKOWO:
jajko ugotowane na twardo, ugotowane młode ziemniaki posypane zrumienionym boczkiem.
Wykonanie KROK PO KROKU:
Stare buraki obieramy, kroimy w niezbyt grube paski, wkładamy do zimnej wody i gotujemy ok 45 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem (taką bazę można przygotować wcześniej, lub zastąpić bulionem warzywnym albo drobiowym). Po ugotowaniu przecedzamy pozostawiając jedynie wywar.
Młode marchewki obieramy i kroimy w niewielkie plasterki lub ścieramy na tarce, natkę, selera i lubczyk płuczemy. Młode buraczki obieramy, jeśli są spore kroimy na pół, łodygi tniemy na ok 0,5 cm kawałki, wybieramy ładne liście i drobno siekamy.
Doprowadzamy wywar do wrzenia, wrzucamy warzywa, łodyżki i dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut. Wyjmujemy natkę i liście selera. Dorzucamy posiekane listki buraka, po chwili zaprawiamy zupę łyżką mąki i łyżką śmietany wymieszanymi w zimnej wodzie oraz dodajemy sok z cytryny do lekkiego zakwaszenia zupy.
Podajemy z jajkiem na twardo, koperkiem i posiekanym szczypiorkiem oraz ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi zrumienionym boczkiem.
Smacznego!
Gotowałyście już zupę z botwinki? Znacie inne przepisy?
Zapraszamy do naszego forum!