Zapiekanki warzywne - NAJLEPSZE PRZEPISY
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Zapiekanka warzywna @flikr.com/Jeremy Keith                
                           
          
          Po letnim owocowym obżarstwie czas na jesienne warzywa. Ta pora ich nie skąpi więc korzystaj póki są. Przyrządź z nich warzywne zapiekanki. Wystarczy, że połączysz pyszne produkty w jednym naczyniu i zapieczesz.
                    
          
            
                Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje.
Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
 
- 3 pomidory
 
- 150 g żółtego sera
 
- 150 g szynki
 
- 2 cebule
 
- 2 ząbki czosnku
 
- 1/2 szklanki śmietany 18%
 
- po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i słodkiej papryki
 
- sól i pieprz do smaku
 
- olej
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki ugotuj na półtwardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
 
- Cebule i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
 
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
 
- Szynkę pokrój w paski, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
 
- Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem.
 
- Ziemniaki połącz z cebulą, czosnkiem, pomidorami, serem i połową szynki.
 
- Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz połową ziół prowansalskich i przełóż do naczynia.
 
- Zapiekankę posyp resztą szynki i polej śmietaną wymieszaną z pozostałymi ziołami i pieprzem.
 
- Piecz 25 minut w temp. 200 st.
 
Zapiekanka warzywna z cukinią
Składniki:
- 200 g makaronu rurki
 
- oliwa
 
- 50 g parmezanu
 
- 2 średnie cukinie
 
- 5 pomidorów
 
- 150 g szynki
 
- 150 g sera żółtego
 
- sól i pieprz do smaku
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ugotuj makaron, a następnie skrop go oliwą  i posyp parmezanem.
 
- Całość wymieszaj. 
 
- Rozgrzej piekarnik do ok. 180-200 st. 
 
- Umyte cukinie pokrój wzdłuż na cienkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Kilka plastrów cukinii odłóż 
 
- Pomidory pokrój w plasterki, a szynkę w paski. 
 
- Pokrojone warzywa i szynkę wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. 
 
- Wierzch zapiekanki przykryj plastrami cukinii i posyp startym żółtym serem.
 
                 
                    
                    
                 
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora