Autor zdjęcia/źródło: Wielkanoc w wersji light - Pixabay
Jeśli dbasz o linię, pamiętaj o tym również w święta. A zwłaszcza wtedy! Jednak nie musi to oznaczać poczucia straty. Wielkanocne jajeczko możesz doprawić solą, pieprzem lub łyżeczką chrzanu - to Ci na pewno nie zaszkodzi. Nie musisz nawet rezygnować z ciast! Tradycyjny mazurek nie jest tak kaloryczny jak baba wielkanocna. A może lekka i smaczna baba drożdżowa? Jest wiele możliwości i wypróbowanie ich będzie samą przyjemnością! Jajka na twardo wypełnij różnego rodzaju nadzieniem, np. z tuńczyka, avokado, twarożku lub łososia. Żurek przygotuj na bazie wywaru warzywnego i użyj chudej śmietany jako dodatek do chrzanu. Wielkanoc w wersji light jeszcze nigdy nie była tak smakowita!
Wielkanoc w wersji light
Jajka z musem z avokado i szpinaku
SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 1 dojrzałe avokado (niezbyt miękkie),
- pół ząbku czosnku,
- 1/3 szklanki listków lubczyku,
- garść świeżego młodego szpinaku,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
Sposób wykonania KROK PO KROKU:
- Jajka ugotować na twardo, przestudzone obrać ze skorupek i przekroić na połówki,
- Szpinak opłukać, avokado obrać i pokroić w kostkę,
- Z połówek jajek wyjąć żółtka i zblendować z obranym i pokrojonym avokado, szpinakiem, czosnkiem i lubczykiem,
- Zmiksowane na gładką masę składniki doprawić solą i pieprzem,
- Przy pomocy szprycy lub po prostu łyżeczki napełnić masą połówki jajek,
Wielkanoc w wersji light - smacznie i zdrowo! :)