Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2018-06-13 13:11:54
Autor zdjęcia/źródło: zatrucie pokarmowe, Pixabay
Do napisania tego artykuł zachęciła nas głośna w ostatnich dniach seria zatruć pokarmowych wywołanych prawdopodobnie salmonellą, do których doszło w znanej sieci kawiarni Green Cafe Nero. Zgodnie z informacjami podanymi przez badający problem Sanepid dojść miało do przerwania łańcucha chłodniczego produktów (najprawdopodobniej ciast z kremami), które były oferowane w kawiarniach sieci.
W filmiku opublikowanym na Facebooku Green Cafe Nero, prezes firmy Adam Ringer bardzo przeprasza za zaistniałą sytuację i zapewnia "... Staramy się cały czas ustalić, co było przyczyną tego, co się stało". Na korzyść firmy przemawia fakt, że nie zatuszowali sprawy, przyznali się do błędu i starają się zadośćuczynić poszkodowanym. Bez problemu możemy zrozumieć również osoby, które uległy zatruciu i dla nich takie przeprosiny nie mają wielkiego znaczenia w sytuacji, gdy sami leżą w szpitalu.
>>> Czytaj też: Letnie dolegliwości pokarmowe u dzieci i jak im skutecznie zaradzić
Przy okazji chcemy wszystkim przypomnieć skąd mogą brać się letnie zatrucia pokarmowe. Pomijamy sytuacje, gdy do potrawy dostaną się np. jajka zakażone bakterią - pałeczkami Salmonella, bo na to zwykle nie mamy wpływu kupując jajka i wierząc, że przed wprowadzeniem do sklepów zostały przebadane. Podobnie jest w przypadku mięsa i mleka. zwierzęta i ludzie wydalający bakterie mogą być źródłem zakażenia.
Najczęściej nośnikami salmonelli są produkty spożywcze, które zawierają surowe jajka
Latem, z uwagi na wysokie temperatury sami możemy zadbać o własne bezpieczeństwo i próbować się uchronić przed zakażeniem stosując się do najważniejszych zasad:
W wypadku zakażenia salmonellą objawy choroby mogą występować od 6-72 godzin od spożycia zakażonej potrawy. Natomiast zakażenia wywołane np. gronkowcem mogą pojawiać się dużo szybciej, już w dwie godziny po spożyciu skażonej żywności.
Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego to:
bóle brzucha,
nudności,
wymioty,
biegunka,
gorączka,
osłabienie
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
83.10.*.*
2018.07.12 14:48
Ja jako osoba mająca skłonność do częstych zatruć mam już opracowany plan działania. Lekkostrawna dieta i maślan sodu. Jedyny lek, który mi rzeczywiście pomógł. Na urlopie w polsce udało mi się go kupić bez recepty pod nazwą intesta.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!