Uszka wigilijne z grzybami - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Uszka wigilijne z grzybami

Uszka wigilijne z grzybami

Autor zdjęcia/źródło: Uszka wigilijne@flikr.com/Keith and Kasia Moore

Uszka wigilijne z grzybami to popisowa potrawa niejednej gospodyni. Aby uszkami zadowolić podniebienia świętujących biesiadników, ciasto powinno być cieniutkie i rozpływać się w ustach, a farsz delikatny, choć dobrze doprawiony.

Do barszczu wigilijnego przygotowujemy uszka z grzybami. Jednak, gdy do świątecznego  stołu  zasiądą także dzieci, zrezygnujmy z suszonych grzybów i zróbmy farsz pieczarkowy. Jest o wiele delikatniejszy i  bardziej strawny dla maluchów. Możemy także przyrządzić farsz grzybowo – kapuściany albo jeszcze inny, ale zgodnie z tradycją powinien być z postny.

Uszka wigilijne z pieczarkami

Składniki ciasta do uszek:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 7 łyżek masła 
  • 1 żółtko
  • 130 ml gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta białego pieprzu

Składniki farszu z pieczarek:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Wykonanie KROK PO KROKU:
Farsz

  1. Pieczarki umyj, odstaw aby ociekły i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obierz i utrzyj na tarce lub pokrój w bardzo małą kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki oraz cebulę. Całość mieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Po usmażeniu odłóż do całkowitego wystudzenia.

Ciasto

  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób gładkie i miękkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto zawiń w folię lub włóż do woreczka i odłóż na około 20 minut.
  3. Stolnicę posyp mąką, a ciasto podziel na 3 części. Weź jeden kawałek, a pozostałe ponownie zawiń w folię. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Powinno być cienkie.
  4. Foremką lub szklanką-literatką wycinaj kółka. Na środku każdego ułóż farsz. Ważne, aby nie dodać go zbyt dużo, bo nie zlepimy uszka.
  5. Zlepiaj brzegi taj jak w pierogach  i zawijaj wokół palca zlepiając z sobą końcówki. Tworzymy kształt uszka.
  6. Gotowe uszka wrzuć do gotującej się wody i pozostaw na około 1 minutę po wypłynięciu. 
  7. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj do wystudzenia.