Tłusty czwartek wg Ewy Wachowicz - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Tłusty czwartek wg Ewy Wachowicz

Specjalnie dla Familie.pl Ewa Wachowicz przedstawia smakowite przepisy na tłusty czwartek. Gotowe na kulinarne eksperymenty?

Czekoladki pomarańczowe

Składniki

  • 3 tabliczki - czekolady gorzkiej
  • 1½ tabliczki - czekolady białej
  • 90 ml - śmietany 30%
  • 9 łyżek - soku z pomarańczy
  • 30 ml - likieru pomarańczowego
  • skórka z pomarańczy

Opis przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić w każdym zakamarku silikonowej formy (można użyć foremek do lodu). Odstawić do zamrażarki, by czekolada zastygła. Czynności powtórzyć jeszcze raz (w garnku powinna nam zostać 1/3 czekolady).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz likier. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Łyżeczką nałożyć nadzienie do foremek i odstawić do zamrażarki. Gdy zastygnie, nałożyć resztę gorzkiej czekolady i ponownie odstawić do chłodu.

Ciasteczka francuskie z borówkami

Składniki

  • 2 opakowania - ciasta francuskiego
  • 1 - białko
  • ½ l - mleka
  • 1 - budyń waniliowy
  • 1 łyżka - masła
  • 2 łyżki - cukru
  • 1 - żółtko
  • 200 g - śmietany kremówki 30%
  • 750 g - borówek amerykańskich
  • cukier puder
  • Do dekoracji
  • mięta

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w trzech rzędach. Pierwszy rząd zostawić bez zmian, w dwóch kolejnych dużych kwadratach wyciąć mniejsze, tworząc „ramki“. Dwie z ramek nałożyć na siebie i ścisnąć brzegi. Następnie nałożyć je na pełny duży kwadrat i również docisnąć. Każdą część warto posmarować białkiem – ciasto będzie się lepiej kleić. Z resztą kwadratów i drugim ciastem francuskim postąpić podobnie. Z wykrojonych małych kwadratów skleić dwa kolejne ciastka – zrobić paski i przykleić do ciasteczek mocno dociskając. Można też ułatwić sobie całą pracę i – zamiast kwadratów – wyciąć otwory metalowym pierścieniem.

Ciastka przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, i piec w temp. 200 st. C przez 20-25 minut.

Budyń ugotować na mleku. Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować, dodając cukier i masło. W zimnym mleku rozpuścić budyń. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać. Dolać do garnka z ciepłym mlekiem. Wymieszać i wystudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania można dodać cukier puder do smaku.

Dno każdego upieczonego ciastka „wbić“ do środka łyżką, aby było więcej miejsca na nadzienie. Nałożyć do każdego po łyżce budyniu. Na budyń dać borówki. Następnie bitą śmietanę i znowu borówki – tym razem po jednej, dla dekoracji. Ozdobić listkami mięty. Posypać cukrem pudrem..

Część ciasteczek można nadziać pastą z bakłażana i udekorować jogurtem oraz natką pietruszki.