Domowy ekstrat bulionu powinien być uniwersalny. Na jego bazie będziesz przygotowywać najróżniejsze zupy. Podpowiemy ci, jak go przyrządzić. Potem wystarczą już tylko porcja startych, mrożonych warzyw i drobne dodatki, żeby zupa nabrała konkretnego smaku. Nie zapomnij o ziołach, które dodajesz do gotowej zupy. Też możesz je przygotować wcześniej i zamrozić. Po wymyciu, osuszeniu, poszatkowaniu i włożeniu do zamkniętych pojemniczków, dobrze się przechowają w zamrażarce. Zachowają świeży zapach i smak
Domowy ekstrat bulionu
Składniki:
- 3 kg drobiowych porcji
- 6 marchewek
- 4 pietruszki
- 2 pory
- 2 selery
- 3 cebule
- 10 listków laurowych
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Porcje rosołowe wymyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, aby pokrywała wierzchy.
- Gotować na małym ogniu około 3 godzin.
- Wszystkie warzywa obrać i pokroić, cebulę obrać i przekroić na pół.
- Włożyć warzywa do mięsa i gotować około 2 godzin.
- Ostudź bulion i przecedź.
- Napełnij nim woreczki lub pojemniki na lód.
- Zamrożonym bulionem doprawiaj zupy i inne potrawy.