Szybka zupa na obiad - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Szybka zupa na obiad

Szybka i smaczna zupa – to brzmi kusząco. Jednak by to się spełniło powinnaś poczynić przygotowania. Zapewne wiesz o tym, że nic tak nie smakuje jak bulion domowej roboty. Zrób go wcześniej w większej ilości, poporcjuj starte warzywa i skorzystaj z zamrażarki. Gdy będziesz przyrządzać zupę, rozmrożone dodatki sprawdzą się idealnie.Ty oszczędzisz cenny czas, a efekt będzie smakowity.

Domowy ekstrat bulionu powinien być uniwersalny. Na jego bazie będziesz przygotowywać najróżniejsze zupy. Podpowiemy ci, jak go przyrządzić. Potem wystarczą już tylko porcja startych, mrożonych warzyw i drobne dodatki, żeby zupa nabrała konkretnego smaku. Nie zapomnij o ziołach, które dodajesz do gotowej zupy. Też możesz je przygotować wcześniej i zamrozić. Po wymyciu, osuszeniu, poszatkowaniu i włożeniu do zamkniętych pojemniczków, dobrze się przechowają w zamrażarce. Zachowają  świeży zapach i smak

Domowy ekstrat bulionu

Składniki:

  • 3 kg drobiowych porcji
  • 6 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 2 pory
  • 2 selery
  • 3 cebule
  • 10 listków laurowych
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Porcje rosołowe wymyć, włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, aby pokrywała wierzchy.
  2. Gotować na małym ogniu około 3 godzin.
  3. Wszystkie warzywa obrać i pokroić, cebulę obrać i przekroić na pół.
  4. Włożyć warzywa do mięsa i gotować około 2 godzin.
  5. Ostudź bulion i przecedź.
  6. Napełnij nim woreczki  lub pojemniki na lód.
  7. Zamrożonym bulionem doprawiaj zupy i inne potrawy.

 

Najnowsze komentarze