Surówka z rzepy w trzech smakach - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Surówka z rzepy w trzech smakach

Rzepa choć ma wiele wartości odżywczych rzadko gości na naszych stołach. Może to z powodu swojego ostrego smaku i charakterystycznego zapachu nie każdy po nią sięga. Pamiętajmy jednak, że wzmacnia ona organizm jest tania i smaczna, a surówka z rzepy to nie jedyna forma jej jedzenia. W kuchni możemy wykorzystać nie tylko jej bulwy, ale także liście.

Surówka z rzepy@flikr.com/David Pusehouse


Surówka z rzepy, pora i czosnku

Składniki:

  • biała rzepa
  • duży por
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Rzepę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  2. Pora drobniutko pokrój.
  3. Dodaj sok z cytryny i śmietanę.
  4. Surówkę wymieszaj i dopraw do smaku.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Surówki do obiadu - rzodkiewka TOP 3>>

Sałatki z cykorii – ZDROWE I NISKOKALORYCZNE>>