 Opublikowany przez:
                              
              
                                  Paulina22                
                              
              
              
                              
                  2014-04-07 23:56:18
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Paulina22                
                              
              
              
                              
                  2014-04-07 23:56:18                
              
                              
                   
                
              
                          
2. Quiche wielkanocna z sandaczem
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:

Nadzienie:  
Wykonanie KROK PO KROKU:
Miękki smalec lub masło przełóż do miski i wymieszaj z mąką. Ucieraj, aż składniki się połączą. Następnie całość przypraw szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Dodaj całe jajko i wymieszaj na gładkie ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na czas przygotowania farszu. 
Por umyj i pokrój w piórka. Rybę oczyść z ewentualnych ości i odetnij skórę. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Koperek pokrój i dodaj do ryby. Cytrynę obierz ze skóry wraz z białą częścią. Wytnij teraz segment miąższu wprost do miseczki. Dodaj do ryby kilka owoców kaparów. Całość lekko wymieszaj. 
Pora podsmaż delikatnie na patelni z dodatkiem połowy oliwy. W wysokim naczyniu wymieszaj śmietankę z całym jajkiem, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną połową porcji natki. 
Ciasto wyjmij i lekko rozwałkuj. Foremki do quiche możesz wyłożyć pergaminem. Do każdej nałóż płat ciasta i dociśnij do brzegów. Widelcem nakłuj ciasto, następnie podpiecz przez 5 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200˚. 
Podpieczone spody wyjmij. Na każdy nałóż rybę, pora oraz połówki pomidorów koktajlowych. Przełóż kisz na blachę lub kratkę do pieczenia i dopiero zalej masą śmietankową po brzegi. Foremki wstaw do pieczenia na 20 minut do temp. 180˚. 
W tym czasie pokrój pozostałą natkę i wymieszaj z oliwą oraz pozostałą cytryną. Przypraw delikatnie solą i pieprzem. Upieczone quiche wyjmij z pieca i od razu podawaj z dodatkiem chrupiących młodych liści sałaty.
                 
Kolejny przepis znajdziecie TUTAJ>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!