SAŁATKA SZKOLNA
Składniki:
- 140g ryżu,
- 50g nerkowca
- 100g pieczonego kurczaka,
- odrobina pietruszki do smaku,
Dressing:
- oliwa z oliwek z musztardą i solą,
Wykonanie KROK PO KROKU: Ugotować ryż i połączyć z pozostałymi pokrojonymi składnikami, a następnie polać sosem. Dzieci powinny polubić kurczaka w tym wydaniu.
PLACUSZKI SZKOLNE:
- 1 jajko,
- ½ litra maślanki,
- łyżka cukru, łyżka soli, łyżeczka sody,
- 2 ½ szklanki mąki pszennej,
- 1 jabłko,
Wykonanie KROK PO KROKU : Obierz jabłko i pokrój na plasterki. Resztę składników wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Dodaj do niej jabłko, a następnie smaż grube i pulchne racuchy.
Powyższe przepisy z powodzeniem nadają się na posiłki, które dziecko może spożywać w trakcie tzw. długiej przerwy.
Dobrym rozwiązaniem na krótsze przerwy są drobne przekąski, ale i tutaj ważna jest wyobraźnia. Pamiętaj, żeby nie były to batoniki a coś zdrowego i pełnego witamin np. jabłka, sezamki czy zdrowe lizaki z witaminami Vitapiraci.