Lubisz kalafior? Te przepisy sprawią, że pokochasz to warzywo! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Lubisz kalafior? Te przepisy sprawią, że pokochasz to warzywo!

Kalafior to dość częsty gość na naszych stołach. Zawiera on dosyć długą listę wartościowych składników jak między innymi błonnik czy witaminy z grupy B. Pomimo charakterystycznego, nie dla każdego miłego zapachu, jaki powoduje obecność w nim siarki, jemy go zawsze z wielkim apetytem.


(Kalafior przepisy@flikr.com/Praveen)

Kotleciki z kalafiora


Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • przyprawa maggi do smaku
  • sól i papryka ostra do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Cebulę drobno siekamy  i dusimy na tłuszczu
2. Ugotowanego w osolonej wodzie kalafiora rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
3. Dodajemy podsmażoną cebulkę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą
4.  Doprawiamy do smaku
5. Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je  w mące
6. Smażymy na rozgrzanym oleju.
7. Gotowe kotleciki  zapiekamy posypane żółtym serem i oprószone ostrą papryką.

Sałatka z kalafiora z groszkiem


Składniki:

  • 1 puszka groszku
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 kalafior
  • 1 mała cebula
  • po 2 łyżki oleju i octu winnego
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki mięty

Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Kalafior ugotujmy, odcedźmy i przestudźmy.
2. Plasterki boczku pokrójmy w paski i wysmażmy je na oleju.
3.  W tłuszczu po smażeniu  zeszklijmy  posiekaną cebulę. Oprószmy ją łyżeczką cukru, a kiedy się  skarmelizuje, wlejmy ocet i bulion.
4. Sos zagotujmy.  Zestawmy z ognia i doprawmy solą  oraz pieprzem.
5. Przestudźmy i dodajmy posiekaną miętę oraz roztarty czosnek.
6. Osączmy groszek z zalewy i dodajmy do kalafiora.
7. Do sałatki dodajmy boczek i polejmy przygotowanym sosem.
8. Wymieszajmy i  udekorujmy listkami mięty.
9. Sałatka wspaniale smakuje polana majonezem wymieszanym z odrobiną musztardy i gęstej kwaśnej śmietany.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw? 

PORADY PSYCHOLOGA>>Jak nie zniszczyć smaku warzyw?>>

 

Najnowsze komentarze