
(Kalafior przepisy@flikr.com/Praveen)
Kotleciki z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 cebule
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 6 łyżek startego żółtego sera
- przyprawa maggi do smaku
- sól i papryka ostra do smaku
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu
2. Ugotowanego w osolonej wodzie kalafiora rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
3. Dodajemy podsmażoną cebulkę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą
4. Doprawiamy do smaku
5. Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w mące
6. Smażymy na rozgrzanym oleju.
7. Gotowe kotleciki zapiekamy posypane żółtym serem i oprószone ostrą papryką.
Sałatka z kalafiora z groszkiem
Składniki:
- 1 puszka groszku
- 30 dag boczku wędzonego
- 1 kalafior
- 1 mała cebula
- po 2 łyżki oleju i octu winnego
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki mięty
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Kalafior ugotujmy, odcedźmy i przestudźmy.
2. Plasterki boczku pokrójmy w paski i wysmażmy je na oleju.
3. W tłuszczu po smażeniu zeszklijmy posiekaną cebulę. Oprószmy ją łyżeczką cukru, a kiedy się skarmelizuje, wlejmy ocet i bulion.
4. Sos zagotujmy. Zestawmy z ognia i doprawmy solą oraz pieprzem.
5. Przestudźmy i dodajmy posiekaną miętę oraz roztarty czosnek.
6. Osączmy groszek z zalewy i dodajmy do kalafiora.
7. Do sałatki dodajmy boczek i polejmy przygotowanym sosem.
8. Wymieszajmy i udekorujmy listkami mięty.
9. Sałatka wspaniale smakuje polana majonezem wymieszanym z odrobiną musztardy i gęstej kwaśnej śmietany.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?
PORADY PSYCHOLOGA>>Jak nie zniszczyć smaku warzyw?>>