Opublikowany przez: Mela134
(Kalafior przepisy@flikr.com/Praveen)
Kotleciki z kalafiora
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu
2. Ugotowanego w osolonej wodzie kalafiora rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
3. Dodajemy podsmażoną cebulkę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą
4. Doprawiamy do smaku
5. Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w mące
6. Smażymy na rozgrzanym oleju.
7. Gotowe kotleciki zapiekamy posypane żółtym serem i oprószone ostrą papryką.
Sałatka z kalafiora z groszkiem
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Kalafior ugotujmy, odcedźmy i przestudźmy.
2. Plasterki boczku pokrójmy w paski i wysmażmy je na oleju.
3. W tłuszczu po smażeniu zeszklijmy posiekaną cebulę. Oprószmy ją łyżeczką cukru, a kiedy się skarmelizuje, wlejmy ocet i bulion.
4. Sos zagotujmy. Zestawmy z ognia i doprawmy solą oraz pieprzem.
5. Przestudźmy i dodajmy posiekaną miętę oraz roztarty czosnek.
6. Osączmy groszek z zalewy i dodajmy do kalafiora.
7. Do sałatki dodajmy boczek i polejmy przygotowanym sosem.
8. Wymieszajmy i udekorujmy listkami mięty.
9. Sałatka wspaniale smakuje polana majonezem wymieszanym z odrobiną musztardy i gęstej kwaśnej śmietany.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?
PORADY PSYCHOLOGA>> Jak nie zniszczyć smaku warzyw?>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Patrycja Sobolewska 2016.06.11 15:49
uwielbiam ;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.