Kolacja na Sylwestra? Tylko SPRAWDZONE PRZEPISY! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kolacja na Sylwestra? Tylko SPRAWDZONE PRZEPISY!

Rozmaite lekkie przekąski i przystawki oraz ciepłe danie, które goście z pewnością zjedzą z apetytem dopiero nad ranem. Tak powinna wyglądać kolacja na sylwestra. Na ciepło przygotuj danie jednogarnkowe, które będziesz mogła łatwo odgrzać.

Kolacja na sylwestra@flikr/Miikka H

Chili con carne

Składniki:

  • 25 dag mielonej wołowiny
  • pół puszki pomidorów bez skórek 
  • pół puszki czerwonej fasoli 
  • po 1/2 pokrojonej w kostkę zielonej i żółtej papryki 
  • 1 mała drobno pokrojona bez nasion papryczka chilli
  • pół puszki kukurydzy
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1 mała pokrojona w kostkę cebula 
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki suszonego oregano 
  • po pół łyżeczki suszonej kolendry i chili 
  • pół szklanki bulionu wołowego 
  • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 woreczek ryżu
  • garść świeżej pokrojonej kolendry

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i zeszklij na złoto i dodaj przyprawy.
  2. Smaż mieszając przez 1 minutę. 
  3. Dodaj zmieloną wołowinę i smaż mieszając od czasu do czasu. 
  4. Gdy mięso się już zarumieni dodaj pomidory z zalewą. W razie potrzeby uzupełnij wodą.
  5. Dodaj 125 ml bulionu wołowego i dopraw solą oraz pieprzem. 
  6. Przykryj i gotuj przez 20 - 25 minut. 
  7. Dodaj paprykę i gotuj około 20 minut pod przykryciem, aż papryka zmięknie, od czasu do czasu mieszając. 
  8. Na koniec dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę i pozostaw wszystkie składniki razem jeszcze chwilę na ogniu, aby przeszły smakami. 
  9. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  10. Chili con carne podawaj z ryżem posypane świeżą kolendrą.

Parówki w płatach lazanii

Składniki:

  • 1 opakowanie lazanii
  • 12 parówek 
  • 2 cukinie 
  • 5–6 łyżek keczupu 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 0,4 l mleka 
  • 10 dag startego parmezanu 
  • zioła prowansalskie 
  • mielona papryka 
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Płaty lazanii włóż kolejno do osolonego wrzątku, ugotuj na półtwardo, odcedź, przelej zimną wodą, by się nie skleiły i osącz.
  2. Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój w długie wstążki, zblanszuj w osolonym wrzatku, osącz, ostudź.
  3. Parówki obierz z osłonek, posmaruj keczupem, posyp papryką i ziołami. Zawiń we wstążki cukinii i w płaty lazanii.
  4. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Rozprowadź ją powoli wlewanym zimnym mlekiem i mieszając zagotuj. Beszamel dopraw do smaku. 
  5. Na dnie żaroodpornej formy rozsmaruj kilka łyżek beszamelu, ułóż zawinięte w makaron parówki. Każdą warstwę polej beszamelem i posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekaj 30 min.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Domowy Sylwester - przepisy TOP 5>>

Udany Sylwester w domu>>

 

Najnowsze komentarze

  • 89.67.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Jestem wielką fanką fety, więc chyba się skuszę na te roladki. Mój ulubiony przepis na przekąskę z fetą, który jutro też wykorzystam, to prosty grecki rarytas: feta zapiekana - z pomidorem i kaparami na wierzchu, polana dobrą oliwą z oliwek. Wkładam kilka kawałków do multicookera i szast prast po 5 minutach mam super danie, a robota żadna. Do tego chrupiący chleb :)
  • Awatar użytkownika Malgosiaaa
    MalgosiaaaIkona zgłaszania komentarza
    Koreczki to mój ulubiony przepis od dawna. Poręczne i świetne jako zagryzka :P
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmm fajne przepisy! Na pewno coś wybiorę