Kiełki rzodkiewki - skarbnica witamin - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kiełki rzodkiewki - skarbnica witamin

Są one świetnym lekiem na przeziębienie, dzięki dużej zawartości witaminy C, która podnosi odporność organizmu, a także dobrym źródłem potasu, magnezu, jodu i siarki. Posiadają również właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne i moczopędne.


Filety z kurczaka z kiełkami

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 3 dag sezamu 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • posiekana cebula 
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku 
  • 2 łyżki sosu sojowego lub ostrygowego
  • 30 dag kapusty włoskiej drobno poszatkowanej 
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej poszatkowanej 
  • 20 dag kiełków  rzodkiewki 
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Rozgrzej mały rondel i potrząsając, upraż w nim sezam, aż zacznie się rumienić.
2. Wysyp do miseczki i odstaw.
3. Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni.
4. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż kilka minut.
5. Następnie dodaj cebulę i czosnek.
6. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula nieco zmięknie.
7. Dodaj kapustę włoską i pekińską.
8. Smaż na dużym ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając.
9. Dodaj kiełki  rzodkiewki i smaż jeszcze kilka sekund.
10. Przesuń warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce  wlej sos i 2 łyżki wody.
11. Mieszając, podgrzej, a następnie wymieszaj warzywa z rozcieńczonym sosem.
12. Dopraw do smaku i posyp prażonym sezamem.

 FOTO: Kiełki rzodkiewki@flikr.com/Janet Hudson

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Soczewica - przepisy SMACZNE I SPRAWDZONE>>

Ziemniaki w roli głównej? SPRAWDZONE PRZEPISY!

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika CMidgett73
    CMidgett73Ikona zgłaszania komentarza
    Odkąd jem kiełki moja cera jest lepsza i czuję się dużo lepiej!