Filety z kurczaka z kiełkami
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 dag sezamu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego lub ostrygowego
- 30 dag kapusty włoskiej drobno poszatkowanej
- 1/2 główki kapusty pekińskiej poszatkowanej
- 20 dag kiełków rzodkiewki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
1. Rozgrzej mały rondel i potrząsając, upraż w nim sezam, aż zacznie się rumienić.
2. Wysyp do miseczki i odstaw.
3. Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni.
4. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż kilka minut.
5. Następnie dodaj cebulę i czosnek.
6. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula nieco zmięknie.
7. Dodaj kapustę włoską i pekińską.
8. Smaż na dużym ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając.
9. Dodaj kiełki rzodkiewki i smaż jeszcze kilka sekund.
10. Przesuń warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce wlej sos i 2 łyżki wody.
11. Mieszając, podgrzej, a następnie wymieszaj warzywa z rozcieńczonym sosem.
12. Dopraw do smaku i posyp prażonym sezamem.
FOTO: Kiełki rzodkiewki@flikr.com/Janet Hudson
ZOBACZ RÓWNIEŻ: