Cukinia nadziewana – SPRAWDZONE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Cukinia nadziewana – SPRAWDZONE PRZEPISY

Ze względu na walory odżywcze znajduje się w pierwszej 20 najchętniej uprawianych warzyw. Prosta w przygotowaniu, ale wyjątkowa - cukinia nadziewana jest doskonałym urozmaiceniem rodzinnej diety. Przygotowałyśmy dla Was trzy zaskakujące przepisy!

Cukinia nadziewama MIĘSEM MIELONYM

Składniki:

  • 4 szt. cukinii,
  • 100g ryżu,
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 3 pomidory,
  • 8 plasterków sera żółtego,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • mielona papryka słodka,
  • odrobina oleju,

Wykonanie:

Cukinie umyć i przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć łyżeczką farsz, tak aby powstały nam łódeczki (farszu nie wyrzucać), posolić od wewnątrz i odstawić.

Na rozgrzanym oleju na patelni zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i razem przesmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.

Farsz z cukinii, pokroić w małe kawałeczki i również dodać do mięsa, wszystko razem smażyć, aż do odparowania soku.

Bazylię posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z mięsem, przyprawić solą, pieprzem i papryką.

Ryż ugotować w osolonej wodzie i wymieszać z mięsem.

Tak przygotowanym farszem wypełniać łódeczki z cukinii (wcześniej odsączyć je lekko z soku, który wypuściły od soli), na wierzchu ułożyć po plasterku sera żółtego. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiec w piekarniku w temp. 160 st. C około 30 minut.


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Bardzo lubię cukinię i wszystkie cuda z niej zrobione!