Cukinia nadziewama MIĘSEM MIELONYM
Składniki:
- 4 szt. cukinii,
- 100g ryżu,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 3 pomidory,
- 8 plasterków sera żółtego,
- kilka listków świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- mielona papryka słodka,
- odrobina oleju,
Wykonanie:
Cukinie umyć i przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć łyżeczką farsz, tak aby powstały nam łódeczki (farszu nie wyrzucać), posolić od wewnątrz i odstawić.
Na rozgrzanym oleju na patelni zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i razem przesmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Farsz z cukinii, pokroić w małe kawałeczki i również dodać do mięsa, wszystko razem smażyć, aż do odparowania soku.
Bazylię posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z mięsem, przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i wymieszać z mięsem.
Tak przygotowanym farszem wypełniać łódeczki z cukinii (wcześniej odsączyć je lekko z soku, który wypuściły od soli), na wierzchu ułożyć po plasterku sera żółtego. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiec w piekarniku w temp. 160 st. C około 30 minut.