(pixabay.com @ co z aroni?)
Sok z aronii
Składniki:
- 1 kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
- 500 g cukru
- 500 ml wody
- 1 laska wanilii
Wykonanie KROK PO KROKU:
Zamrożoną aronię przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Pozostawić na parę godzin (lub cały dzień) do odmrożenia.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka z aronią dodać laskę wanilii z ziarenkami i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 20-30min. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc, aby owoce puściły sok. (Maksymalnie można tak ugotowaną aronię przechować do 3 dni w lodówce).
Następnie przelać sok przez sitko. Laskę wanilii wyrzucić. Pozostałe z odcedzenia owoce aronii rozgnieść tłuczkiem lub zmiksować blenderem. Wycisnąć sok ze zmiażdżonych owoców przez gazę.
Cały sok zagotować i rozlać do przygotowanych słoików. Z podanego przepisu wychodzi ponad 1 litr gęstego soku.
Jeśli sok ma być przechowywany dłużej warto go zapasteryzować (tj. umieścić słoiki w garnku z wyłożoną na dnie ściereczką, nalać do 2/3 wysokości słoika wodę o temperaturze podobnej do temperatury soku i gotować ok. 15 min. od chwili zagotowania się wody).
Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Sok jest słodki i gęsty. Należy go pić po rozcieńczeniu z wodą.
Smacznego :)