Ciasteczka na Boże Narodzenie - TOP 3 przepisy polecają Trzy Kolory - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ciasteczka na Boże Narodzenie - TOP 3 przepisy polecają Trzy Kolory

Zbliżają się święta, a wraz z nimi świąteczne przygotowania, zwłaszcza kulinarne. Mamy dla Was świetne pomysły na ciasteczka na Boże Narodzenie – Top 3 przepisy polecają Trzy Kolory. Prosto od szefa kuchni trafią właśnie na Wasze świąteczne stoły!

TOP 1

CIASTECZKA KORZENNE

Pyszne ciasteczka korzenne będą świetnie smakować zarówno same, jak i z ciepłym mlekiem. Zdobienie ich przyniesie mnóstwo radości maluchom. Przed pieczeniem warto jest zrobić na górze każdego ciastka małą dziurkę. Po upieczeniu i ozdobieniu ciastek przewlecz przez dziurkę odobny sznureczek i powieś je na choince.

Składniki (ok 40 ciasteczek):

  • 200g mąki tortowej
  • 120g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną)
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche.
  2. Dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami.
  3. Wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta.
  4. Ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce.
  5. Schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną.
  6. Ciastka pieczemy w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdejmujemy z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą.


Przepisy poleca restauracja Trzy Kolory: