Opublikowany przez: monika.g
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich dla dzieci. Znaleźliśmy takie, które są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Mamy także kilka pomysłowych i ciekawych propozycji dla dzieci, które nie mogą jeść produktów mącznych ze względu na nietolerancję glutenu. Uwzględniając ich potrzeby mąka w naszych przepisach została zastąpiona innymi odżywczymi składnikami takimi jak fasola czy kleik ryżowy.
Słodkości dla każdego malucha
Kokosowy przysmak z owocami to pyszne ciasto z dużą dawką witamin potrzebnych dla prawidłowego rozwoju naszych pociech. Polecamy użyć do jego wykonania owoców takich jak pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie czy banany, które są łatwo dostępne w sklepach o tej porze roku oraz szczególnie smakują dzieciom.
Kokosowy przysmak z owocami
Składniki:
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z cukrem, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi. Dodaj masło oraz żółtka. Składniki posiekaj ostrym nożem, a następnie rękoma zagnieć szybko kruche ciasto.
2. Oderwij kawałek ciasta, z reszty uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą, odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na identyczne placki. Przełóż je na blachę. Odłożone ciasto (miękkie) umieść w szprycy, na jednym placku wyciśnij rant. Piecz na złoto w temp. 200 stopni (ok. 20 min.)
3. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito. Posmaruj jeden placek, przykryj drugim z rantem. Wierzch również posmaruj marmoladą.
4. Owoce umyj, obierz, pokrój na cząstki i ułóż na mazurku. Zalej tężejącą galaretką.
Pamiętaj, że nie wszystkie świeże owoce nadają się do galaretki. Niektóre, tak jak kiwi, uniemożliwiają jej stężenie. Zrezygnuj z tych owoców lub kup specjalną galaretkę do kiwi.
Na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć piernika. Podajemy przepis na pyszny, puszysty piernik, który posmakuje również najmłodszym:
Piernik
Składniki:
Polewa:
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich
Wykonanie ciasta:
Margarynę rozpuść i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Utarte jajka z cukrem połącz z rozpuszczoną zimną margaryną, wszystkimi suchymi składnikami oraz mlekiem. Dokładnie wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Do masy dodaj powidła oraz bakalie i delikatnie wymieszaj łyżką. Podziel porcję na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piecz około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu pierników zdejmij z nich papier do pieczenia i ostudź na kratce.
Wykonanie polewy:
Czekolady, mleko i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą przykryj ciasto. Udekoruj wedle uznania. W wersji dla dzieci zamiast czekoladowej polewy lepiej oprószyć ciasto lekko cukrem pudrem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2014.12.04 18:58
Uwielbiam smak wiórków kokosowych w cieście! Jak na razie mam w planach makowce i może serniczek jakiś.. co jeszcze, na razie nie mam pomysłu..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.