Ciasta na święta – TOP 5
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  monika.g                
                              
              
              
              
                              
                  
                
              
                          
          
          
          Świąteczny stół obfituje w wykwintne i różnorodne dania. Nie brakuje na nim również słodkich deserów. Ciasta na święta to nie tylko keksy, serniki i makowce, ale wiele innych pysznych wypieków, które zachwycą wasze podniebienia. Spróbujcie naszych wyszukanych propozycji.
                    
          
            
                
TOP 2 – Miodownik z orzechami
Składniki na ciasto miodowe:
- 25 dag mąki
 
- 1 łyżeczka sody oczyszcoznej
 
- 10 dag margaryny
 
- 10 dag cukru pudru
 
- 1 jajko
 
- 1 łyżka mleka
 
- 1 łyżka miodu
   
Składniki na ciasto orzechowe:
- 10 dag orzechów włoskich pokruszonych
 
- 5 dag cukru
 
- 6 dag margaryny
 
- 1 łyżka miodu
   
Składniki masy z kaszy manny:
- 1,5 szklanki mleka
 
- 4,5 łyżki kaszy manny
 
- 22 dag cukru pudru
 
- 18 dag masła
 
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych
 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mleko i miód podgrzać do rozpuszcenia i połączenia się obu składników, często mieszając, przestudzić.
 
- Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą. Dodać margarynę i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier i jajko. Następnie wlać przestudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części.
 
- Prostokątną foremkę (9x27 cm, dno foremki) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić 1 część ciasta (powstanie cieniutki placek ok. 3-5 mm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 15 minut (piekłam 12 minut).
 
- Pozostałe 2 części ciasta upiec w ten sam sposób. Jeśli mamy 2 takie same podłużne foremki, to proponuję od razu przygotować 2 ciasta i piec razem w piekarniku.
 
- Czwartą część ciasta wylepić foremkę i odstawić na bok (czekamy na masę orzechową).
 
Wykonanie masy orzechowej:
                 
                    
                    
                 
- Na patelni, na małym ogniu roztopić margarynę z miodem i cukrem. Dodać orzechy włoskie pokruszone na kawałki podobnej wielkości i smażyć cały czas na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż margaryna, miód i cukier będą tworzyły jedną klejącą masę, a orzechy będą w niej dokładnie wymieszane.
 
- Gorącą masę wyłożyć na czwarte, surowe ciasto i całość piec w nagrzanym piekarnku ok. 15 minut (piekłam 14 minut) w temperaturze 180 stopni C. Przestudzić.
 
Wykonanie masy z kaszy manny:
- Mleko zagotować w garnku, wsypać kaszę mannę i cukier.
 
- Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, aby kaszka nie przypaliła się. Wystudzić.
 
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce kaszki i dokładnie wymieszać, na koniec krótko zmiksować.
 
Przekładanie:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 1 placek, rozsmarować 4 łyżeczki powideł i 1/3 masy z kaszki,
 
- następnie 2 placek, 4 łyżeczki powideł i 1/3 część kaszki,
 
- potem 3 placek, pozostałe powidła i kaszka,
 
- na koniec 4 placek z orzechami, całość można lekko docisnąć.
 
- Ciasto odstawić do lodówki na 2 - 3 dni, aby zmiękło lub pozostawić w chłodnym miejscu (a gdy placki zmiękną, ciasto przechowywać w lodówce).
 
 
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora                    
                
            
                                        
            
            
                	Najnowsze komentarze
	
					- 
									
						
					
								
					MamaKreatywna
						
										2015.12.21 08:16										
						
					
				
				Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
			 
					- 
									
						
					
								
					MamaKreatywna
						
										2015.12.21 08:16										
						
					
				
				Ech, wygląda pysznie! Szkoda tylko, że do Gwiazdki już tak niewiele czasu, niestety nie uda mi się spróbować przygotować większości z nich ;) Ale hej, może tak chociaż z jeden albo dwa? A resztę przepisów spiszę i zachowam.
			 
					- 
									
						
					
								
					Stokrotka
						
										2015.12.18 09:41										
						
					
				
				Mmmmm ale pyszności..