4 przepisy dzięki którym znów pokochasz truskawki! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

4 przepisy dzięki którym znów pokochasz truskawki!

​Masz chęć na kawę? A co do kawy? Coś słodkiego z odrobiną zdrowego akcentu. Czas na truskawki! Przedstawiamy Ci kilka propozycji przepisów na ciasta z truskawkami w wykonaniu naszych czytelniczek. Rozsmakuj się w truskawkowym niebie!

Torcik truskawkowa rozkosz

Składniki:

Spód:

  • 200g ciastek herbatników „czarnych”
  • 80g masła extra

Masa serowa:

  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100g masła extra
  • 600g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 12 łyżek mleka
  • 200ml śmietany 30%

Mus truskawkowy:

  • 400g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 100g truskawek pokrojonych w plasterki na boki torcika

Sposób przyrządzenia:

Spód ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy (u mnie kształt serca o wymiarach 19 x 22cm) i wstawić do lodówki na 30minut. Po tym czasie obłożyć brzeg tortownicy plasterkami truskawek.

Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać serek waniliowy, a na końcu żelatynę rozrobioną w mleku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przygotowanej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Mus truskawkowy: Galaretkę rozrobić w gotującej wodzie. Truskawki zmiksować blenderem (zostawić kilka na dekorację), zagotować i dodać przygotowaną galaretkę. Wystudzony mus truskawkowy wylać na wierzch masy serowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować truskawkami lub według uznania.

(Autorem przepisu jest: Ewelina P)


Szybkie rożki z truskawkami

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego.
  • 24 sztuki truskawek
  • 1 paczka cukru waniliowego z cynamonem
  • Cukier trzcinowy
  • Cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia:

Arkusz ciasta dzielimy na 12 kwadratów. Pionowo 4 rzędy, poziomo trzy. Każdy kwadrat posypujemy po środku cukrem waniliowym z cynamonem. Na środek kładziemy 2 połówki truskawki. Posypujemy cukrem trzcinowym. Zawijamy dolną i górną krawędź. Układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Nie smarujemy jajkiem.  Pieczemy w temp. 180 stopni kilkanaście minut. Zdejmujemy jeszcze ciepłe ( lepiej odchodzą) gdy ostygną posypujemy przez sitko cukrem pudrem zmieszanym z pozostałym cukrem waniliowym. 

(Autorem przepisu jest: Dunia)


Ciastka z truskawkami – wiosenne pyszności>>>