Zbliżają się święta wielkanocne. Może ktoś z was piecze tradycyjne mazurki. Miała bym ochotę na takie ciasto ale nie mam przepisu i nie wiem jak się za takie zabrać.
Może ktoś posiada takie doświadczenie i mógł by mi pomóc?
                                   27 marca 2011 13:16 | ID: 469821
                  27 marca 2011 13:16 | ID: 469821
              
Nie robię 
                                   27 marca 2011 14:30 | ID: 469848
                  27 marca 2011 14:30 | ID: 469848
              
Robiłam tylko raz kiedyś, ale przepisu nie pamiętam. Gdybym miała zrobić ponwnie, szukałabym przepisu jak Ty. Ale wolałabym pewno taki starszy, babciny...
                                   27 marca 2011 14:47 | ID: 469869
                  27 marca 2011 14:47 | ID: 469869
              
Mam gdzieś jakiś przepis, muszę go odszukać. W zeszłym roku piekłam, fajny mi wyszedł
                                   27 marca 2011 17:21 | ID: 469943
                  27 marca 2011 17:21 | ID: 469943
              
Wydaje mi się, ze mazurki to ciasta głównie do ozdoby... Jadłam kiedyś mazurka i smak mi nie przypadł do gustu...
                                   27 marca 2011 19:12 | ID: 470040
                  27 marca 2011 19:12 | ID: 470040
              
Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.
                                   27 marca 2011 19:17 | ID: 470043
                  27 marca 2011 19:17 | ID: 470043
              
Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.
Mazurek to u nas podstawa w czasie Swiat Wilkanocnych. Mama robi bardzo prostego maurka, piecze kruche ciasto, na to wyklada bakalie (dobor zalezy od tego co kto lubi, u nas daje sie owoce i orzechy w duuuzych ilosciach) i zalewa kajmakiem....wiem ze jest tez wersja z polewa czekoladowa, ale za taka u nas w domu nikt nie przepada.
                                   27 marca 2011 19:21 | ID: 470045
                  27 marca 2011 19:21 | ID: 470045
              
Wydaj mi się że ciasto to takie pod kruche podchodzące?! ale dokładnie nie wiem. Przynajmniej choć raz muszę spróbować.
Mazurek to u nas podstawa w czasie swiat Wilkanocnych. Mama robi bardzo prostego maurka, piecze kruche siasto, na to wyklada bakalie (dobor zalezy od tego co kto lubi, u nas daje sie owoce i orzechy w duuuzych ilosciach) i zalewa kajmakiem....wiem ze jest tez wersja z polewa czekoladowa, ale za taka u nas w domu nikt nie przepada.
A co to jest kajmak? A tak dokładniejszy przepis to mogła bym dostać?!  
                                   27 marca 2011 19:27 | ID: 470049
                  27 marca 2011 19:27 | ID: 470049
              
Przyznam się że nigdy w życiu nie jadłam mazurka, nie wiem jak się go robi :(
                                   27 marca 2011 19:43 | ID: 470067
                  27 marca 2011 19:43 | ID: 470067
              
Niestety nie mam przepisu na kruche ciasto! ale wystarczy poszukac jakiego w necie. Niestety nie mam w Anglii przepisu i do polowy maja nie bede miala kontaktu z mama (bo jest zagranica).
Jak juz wyrobisz ciasto to trzba je rozwalkowac na ok 5-6mm placek i wylozyc min blache . Upiec i odstawic do wystygniecia. Na zimne upieczone ciasto wylozyc posiekane i wymieszane bakalie (my uzywamy migdalow, orzechow laskowych i wloskich, rodzynek, sliwek suszonych, moreli, daktyli) - im wiecej balali tym smaczniejsze.
A kajmak to jest masa z mleka i cukru, choc moja mama uzywa slodkiej smietanki i cukry. Nelezy gotowac mleko (smietanke) z cukrem na wolnym ogniu do momentu, az masa zgestnieje, musi miec konsystencje dosc gestej polewy do ciasta. Takim goracym kajmakiem zalewamy bakalie :) i odstawiamy calosc do ostygniecia - kajmak wtedy lekko zastygnie!
                                   27 marca 2011 19:51 | ID: 470076
                  27 marca 2011 19:51 | ID: 470076
              
Dzięki wielkie. To już małe rozeznanie mam. Pomału, pomału może coś mi wyjdzie!
                                   27 marca 2011 19:54 | ID: 470078
                  27 marca 2011 19:54 | ID: 470078
              
Ale mi ochoty narobilas na mazurka :D az slinotoku na mysl o tym smaku dostalam!
                                   27 marca 2011 20:12 | ID: 470089
                  27 marca 2011 20:12 | ID: 470089
              
Mazurek orzechowo -kaimakowy
Potrzebne składniki:
1,5 szkl mąki
10 łyżek cukru
2 jajka
0,5 kostki masła
pół cukru waniliowego
Dodatkowe składniki:
Masło cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i zmiksować (ciasto będzie gęste),
rozsmarować ciasto w dużej blasze albo w dwie małe.. (na papierze), upiec na złoty kolor.
Po wystudzeniu (jeśli było pieczone w jednej, przekroić na pół) ciasto przełożyć dżemem truskawkowym, rozsmarować cienką warstwę masy kaimakowej, resztę przełożyć do szprycy i udekorować masą i orzechami.
SMACZNEGO
                                   28 marca 2011 01:20 | ID: 470254
                  28 marca 2011 01:20 | ID: 470254
              
ja nie wiem czemu ale nie lubię mazurków..
                                   28 marca 2011 05:15 | ID: 470261
                  28 marca 2011 05:15 | ID: 470261
              
                                   28 marca 2011 07:01 | ID: 470284
                  28 marca 2011 07:01 | ID: 470284
              
Mazurka jadłam raz w życiu i jak pisałam wcześniej- nie lubię mazurków. mmoże poprostu źle trafiłam.
                                   28 marca 2011 10:10 | ID: 470538
                  28 marca 2011 10:10 | ID: 470538
              
A ja zrobię . Muszę chociaż spróbować.
                                   28 marca 2011 10:21 | ID: 470558
                  28 marca 2011 10:21 | ID: 470558
              
Fajnie że i masę kajmakową można kupić gotową. Dziękuję!
                                   28 marca 2011 10:23 | ID: 470562
                  28 marca 2011 10:23 | ID: 470562
              
Ale mi ochoty narobilas na mazurka :D az slinotoku na mysl o tym smaku dostalam!
ja też
                                   28 marca 2011 10:33 | ID: 470571
                  28 marca 2011 10:33 | ID: 470571
              
No to robimy! Trzeba jeszcze przed świętami przepis wypróbować!
                                   29 marca 2011 05:47 | ID: 471693
                  29 marca 2011 05:47 | ID: 471693
              
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!