Przysmaki szwedzkiej kuchniKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 12, liczba wizyt: 33080 |
Nadesłane przez: ULA dnia 04-04-2011 15:12
Składniki:
100 g masła
300 g gorzkiej czekolady (najlepiej z około 70 % zawartości kakao)
4 jajka
½ szklanki cukru
szczypta soli
½ szklanki orzechów
200 ml śmietanki
2 łyżki posiekanej melisy
skórka starta z połowy limonki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Roztop masło w rondelku, czekoladę połam na kawałki i wkrusz do masła. Rozpuść wszystko na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Rozdziel żółtka od białek. Żółtka, cukier i sól dodaj do ciasta czekoladowego. Białka ubij na pianę i wymieszaj z ciastem. Wlej ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej okrągłej, około 23 cm średnicy). Upraż orzeszki na patelni i posyp nimi ciasto. Upiecz ciasto w piekarniku - około 15 minut. Po wystygnięciu podawaj z ubitą śmietanką połączoną z melisą i skórką z limonki.
Nadesłane przez: ULA dnia 15-02-2011 15:22
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki komosy ryżowej (quinoa) - można ją zastąpić kaszą kuskus lub jaglaną
kostka rosołowa
140 g boczku
400 g filetów kurczaka
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
łyżka masła i oleju rzepakowego
2 owoce awokado
0,5 czerwonej cebuli
75 g świeżego szpinaku
Komosę ryżową (quinoa) ugotuj z kostką rosołową - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek usmaż na chrupko (bez dodatkowego tłuszczu, na gorącej patelni) i osusz na ręcznikach papierowych. Filety z kurczaka odsącz, dodaj do nich sól i pieprz i usmaż je na maśle i oleju (po ok. 5 minut z każdej strony). Owoce awokado pokrój w kawałki, drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj avocado, cebulę oraz szpinak. Ułuż na wierzchu pokrojonego w plastry kurczaka. Posyp wszystko boczkiem. Podawaj z sosem do sałatek lub dressingiem.
Nadesłane przez: ULA dnia 03-02-2011 14:56
Składniki na 4 porcje:
świeża cebula
duża marchew
około 600 g kopru włoskiego
masło
2 szklanki bitej śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka tymianku
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
5 jaj
2 szklanki tartego sera
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz cebulę i marchew i pokrój je razem z koprem. Usmaż wszystkie warzywa na maśle. Wlej do nich śmietanę, koncentrat pomidorowy, tymianek, sól i pieprz - wszystko razem gotuj około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wbij do tego jaja, dodaj ser i wymieszaj. Wszystko wlej do wysmarowanego naczynia żaroodpornego lub blaszki (najlepiej z wyjmowanym dnem, o średnicy około 24 cm). Piecz w dolnej części piekarnika około 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, udekorowane ziołami lub natką pietruszki. Podawaj z pieczywem, sałatą i oliwkami.