Oczyszczone warzywa gotujemy z przyprawami do miękkości. 
Przecedzamy przez sito.
Na wywarze gotujemy gałeczki z mięsa  mielonego przygotowanego w taki sam sposób jak na kotlety. (Patrz przepis na kotlety mielone). Mięso może być wieprzowe ale też może być drobiowe.
Ugotowane gałki wyjmujemy z zupy. 
Przygotowujemy barszcz biały i żurek "Winiary" zgodnie z przepisem. 
Rozrobiony z wodą barszcz i żurek dodajemy do wywaru powstałego z gotowania gałek. 
Jeśli chcemy zabłysnąć to używamy żurku w butelce. Zupa będzie bardziej kwaśna i nie zawiesista. 
Gotujemy 5 minut. Do lekko ostudzonej zupy wlewamy śmietankę , dodajemy gałki .
Oddzielnie podajemy na talerzu tłuczone ziemniaki okraszone boczkiem przesmażonym z cebulką. Ja boczek dodaję do garnka i mieszam go dokładnie z ziemniakami. 
Żurek podaję z pokrojonym na ósemki jajkiem i posypuję zieloną pietruszką. 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.