•	300 g ryżu brązowego marki Britta
•	3 dag tłuszczu
•	800 g świeżych grzybów
•	duża cebula
•	olej rzepakowy/masło klarowane
•	125-250 ml śmietany
•	1 jajko
•	40 g ostrego sera żółtego
•	sól i pieprz
Ryż ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Grzyby oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną w krążki cebulę, olej lub masło, całość dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ryżu, na nią warstwę duszonych grzybów, przykryć resztą ryżu. Rozmącić jajko ze śmietaną oraz odrobiną soli i wylać na ryż z grzybami. Górę posypać tartym serem, wstawić do piekarnika. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Smacznego!