•	3 bułki pełnoziarniste
•	filet z łososia około 300 g
•	garść szpinaku baby
•	mała cukinia
•	1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej)
•	szczypta soli
•	jogurt naturalny
•	2 łyżki posiekanej bazylii
•	łyżka posiekanego lubczyku
•	łyżka posiekanej mięty
•	łyżka soku z cytryny
•	ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny.
Grillujemy go z obu stron, na grillu tradycyjnym, bądź lekko natłuszczonej patelni grillowej.
Cukinię myjemy, kroimy w plastry, posypujemy odrobiną soli i grillujemy z obu stron, aż zmięknie.
Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny.
Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: umyty szpinak, cukinię, sos jogurtowy i kawałek łososia.
Na rybę wyciskamy ketchup i przykrywamy górą bułki.