- karkówka firmy Gzella			         700g
- mąka pszenna                                                          2 – 3 łyżki
- olej rzepakowy                                                        3 łyżki
- cebula                                                                       1 średnia sztuka
- czosnek                                                                     2 ząbki
- woda                                                                         2 ½ szklanki
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Żelazne prażoki 
Składniki:
- ziemniaki                                                2kg
- masło                                                      2 łyżki
- sól, cukier do smaku
Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować. Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi 
 i sosem.
Smacznego!