Bakłażan zapiekany z seramo

Składniki

50 dag bakłażanów
2 łyżki mąki
15 dag śmietany 18 %
10 dag żółtego sera
10 dag bryndzy
cebula
marchewka
pęczek kolendry
5 łyżek oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia

1 . Bakłażany obieramy i kroimy w plasterki . Solimy i odstawuamy na 20 minut . Osączamy . Obtaczamt w mące , smażymy na 2 łyżkach oleju .


Cebulę obieramy i kroimy . Szklimy na oleju . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach . Dodajemy do cebuli . Dusimy około 5 minut ,doprawiamy . 


3 . Śmietanę mieszamy z koncenyratem . Żółty ser i bryndzę ścieramy na tarce . W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami : 1/3 plastrów bakłażanów , 1/3 śmietany oraz 1/3 serów . Czynność dwukrotnie powtarzamy . Posypujemy posiekaną kolendrą . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C .