Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym - przepis. Przepisy na Dania główne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym    
 
    
        Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Ciasto: 
- mąka                                         300 g
- masło                                        150 g
- żółtko                                           2 szt.
- woda                                         100 ml
- sól do smaku
Pozostałe składniki:
- cebula                                                       1 średnia sztuka
- masło                                                       1 łyżka
- podgrzybek świeży lub mrożony             250 g
- kurki świeże lub mrożone                        250 g
- pieczarka świeża                                      6 średnich sztuk
- słodka śmietanka                                     100 ml
- mąka                                                            1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.
 
Smacznego!
 
Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.