•	46 dag mielonego indyka lub szynki wieprzowej
•	20 dag szpinaku w liściach świeżego lub rozmrożonego
•	1 mała cebulka
•	1 papryczka chilli
•	2 duże ząbki czosnku
•	2 łyżki masła
•	1 jajko
•	1 łyżeczka gęstej słodkiej śmietany
•	1 łyżeczka suszonego oregano
•	Sól, pieprz
•	Sezam do panierowania, olej do smażenia
Cebulę obierz, posiekaj. Szpinak pokrój na małe kawałki. Cilli przekrój na pół, oczyść z pestek, strączek posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij, a następnie dodaj rozgnieciony czosnek, szpinak i chilli. Duś kilka minut, aż szpinak zmięknie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mięso wymieszaj na jednolitą masę z jajkiem, śmietaną i oregano. Dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj cztery płaskie placki, nałóż farsz szpinakowy, zlep mięso tworząc kotlety. Panieruj w sezamie i smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Podawaj z zielonym groszkiem duszonym w bulionie z czosnkiem.