Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
Znajdź nas na
Przepisy »
Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi
Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi
Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!
3/4 szklanki cukru pudru
180 g miękkiej margaryny
400 g mąki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko karmelowe:
120 ml mleka
60 g cukru
120 ml kawy
2 łyżeczki kakao
2 łyżki płatków migdałowych
polewa czekoladowa
Sposób przyrządzenia:
1. Stopić 60 g cukru, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia
cukru.Schłodzić mleko karmelowe.
2.Margarynę utrzeć z cukrem na puch dodawać stopniowo 3 całe jajka i 3
żółtka.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na końcu
dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia,połączyć.
3.Ciasto podzielić na połowę, pierwszą wymieszać z karmelem,drugą z
kakao i kawą. Ubić białka (3 białka które zostały z ciasta) na sztywno z szczyptą soli,połowę piany
dodać do ciasta karmelowego. Resztę białka z płatkami migdałowymi
wymieszać z ciastem kawowym.
4. Ciasto nałożyć na przemian do formy babkowej z kominkiem. Widelcem
zrobić spiralki w cieście.
5.Piec około 1 godz. w temp. 180 stopni.Schłodzić, wyjąć z formy i
zostawić do całkowitego ostygnięcia.
6.Babkę polać polewą czekoladową.

© 2008-2025 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.