Makaron z białym serem - przepis. Przepisy na Dania z makaronu, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Makaron z białym serem
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        0,5 kg grubego makaronu (np. świderki-najlepszy, muszelki, kolanka)
sól
4-6 łyżek masła/dobrej margaryny
4-6 łyżek cukru
300-400 g sera białego (najlepiej pełnotłusty, ale półtłusty również może być)
cynamon (opcjonalnie)
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wg pełnego wskazanego czasu na opakowaniu.
- Zalać letnią wodą (nie zimną, nie gorącą - chodzi o zatrzymanie procesu gotowania, który pozostawi makaron w dalszym ciągu w ciepłej temp.)
- Zostawić na ok. 5 min., aż napęcznieje i zmięknie.
- Między czasie ser biały rozdrobnić widelcem na talerzu.
- Odcedzić makaron.
- Włożyć z powrotem do garnka, w którym znajdował się podczas gotowania.
- Dodać masło (można garnek postawić na jeszcze ciepłym palniku i mieszać wszystko łyżką do rozpuszczenia się masła lub rozpuścić masło w rondlu i wlać je bezpośrednio na makaron).
- Dodać ser biały.
- Dodać cukier. 
- Wszystko wymieszać, a nawet można wstrząsnąć garnkiem przykrytym pokrywką.
- Podawać na świeżo natychmiast po przyrządzeniu. 
- Można posypać z wierzchu cynamonem.

              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.