Ziemniaki z patelni.

Składniki

Ziemniaki
Bakłażan
Cukinia
Boczek wędzony
Cebula
Jajka
Ser żółty tarty
Sól, pieprz i ewentualnie przyprawa do potraw z ziemniaków.

Sposób przyrządzenia

Bakłażana pokroić na plastry, osypać solą i pozostawić na 1/2 h.

Cukinię pokroić w grube plastry.

Boczek pokroić na skwareczki i podsmażyć  z cebulką.

Ziemniaki obrać i pokroić na talarki. 

Usmażyć ziemniaki partiami tak aby były lekko rumiane. Ja smażę trzy porcje.

Potem usmażyć odsączonego bakłażana a następnie cukinię. 

Na natłuszczoną patelnię wyłożyć I warstwę ziemniaków. Posypać przyprawami.

Na nią wyłożyć połowę skwareczek a następnie bakłażana.

Wyłożyć II warstwę ziemniaków i znów skwareczki a następnie cukinię.

Wyłożyć III warstwę ziemniaków. Posypać przyprawami.

3 jajka rozbić z solą i pieprzem. I wylać na ziemniaki. 

Posypać tartym serem .

Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu 20-30 minut.

Na koniec można posypać posiekaną zieloną pietruszką. 

 


Smacznego!!!