400 g mielonej wołowiny 
cebula 
2 ząbki czosnku
łyżka masła 
łyżka oleju rzepakowego
pomidory z puszki (około 400 g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe
szczypta pieprzu 
500 g twarogu 
szklanka czarnych oliwek (bez pestek)
6 płatów makaronu razowego lasagne
200 g tartego sera
Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Wołowinę i cebulę z czosnkiem usmaż na maśle i oleju. Wymieszaj pomidory i koncentrat pomidorowy, posyp je pieprzem i zagotuj razem z kostkami rosołowymi. Wymieszaj to z twarogiem i oliwkami. Przekładaj mięso z sosem i płatami makaronu lasagne w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Posyp tartym serem. Piecz w piekarniku około 30 minut. Podawaj z surówką.