Wchodzi teściowa. Przyszła teściowa. Siada do stołu i… komentuje. Ledwo żurek wielaknocny podany, a już pyta: - Na czym ten żurek kochana? Hm…brak odpowiedzi z mojej strony. Oto moje wspomnienia z zeszłego roku. Żurek wielkanocny ma być na wędzonce i już, bo wtedy jest najlepszy. W zeszłym roku chciałam za to teściowej zabrać łyżkę i wylać żurek na głowę. W tym roku przyznaję miała rację. Zapraszam do wspólnych przygotowań do tych pięknych i głębokich w przemyślenia świąt.
(żurek wielkanocny na wędzonce @ pixabay.com)
Żurek wielkanocny na wędzonce – przepis
Składniki:
- 60 dkg dobrej mocno czosnkowej kiełbasy (dałam wiejską)
- 40 dkg kości wędzonych wieprzowych
- 1 litr zakwasu
- 1 marchew
- 1/2 selera
- średni por
- 1 duża cebula
- 1 pietruszka
- 4 duże ząbki czosnku
- 3,5 litra wody
- 1 czubata łyżka ostrego chrzanu
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka roztartego majeranku
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kości wędzone zalać wodą, posolić dodać pokrojone w kawałki warzywa,cebulę,listek i ziele. Gotować aż mięso na kości będzie miękkie, ugotowany wywar przecedzić.
- Kości obrać, mięso wrzucić do wywaru, dodać kawałki kiełbasy, gotować 7 min.
- Dodać zakwas, zmiażdżony czosnek i chrzan, wszystko gotować jeszcze około 10 min na małym ogniu, pod koniec dodać roztarty majeranek.
- Śmietanę wymieszać dokładnie z gorącym żurkiem, wlać do garnka (nie gotować) wymieszać.
- Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z ugotowanymi całymi ziemniakami i jajkiem na twardo.
Żurek wielkanocny na wędzonce nam smakuje wyśmienicie. Macie swoje przepisy na żurek? Wypróbowałyście mój? Czekam na forum tutaj>> lub na komentarze pod artykułem. Miłego gotowania i świętowania!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną>>
Zakwas na żurek z mąki gryczanej - SUPER PRZEPIS>>