Opublikowany przez: monika.g 2015-09-17 10:53:49
Przepisy nadal budzą wiele wątpliwości i są różnie interpretowane. Z tego powodu resort zdrowia na swojej stronie opublikował wyjaśnienia do niektórych zapisów rozporządzenia. Określa w nich jakie produkty są dopuszczone do użycia, a jakie zabronione.
(pixabay.com @ Zdrowe jedzenie w szkołach)
Wyjaśnienia dotyczą używania soli w potrawach przygotowywanych dla dzieci na stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Na niektórych stołówkach kucharki przestały używać soli zupełnie, co sprawiło, że dzieci skarżyły się na niesmaczne potrawy. Ministerstwo wyjaśnia, że dopuszcza się używanie soli w potrawach, ale tylko sodowo-potasowej, której dzienna dawka na osobę nie może przekraczać 5 g. Można również stosować zioła oraz świeże lub suszone przyprawy bez dodatku soli.
Regulacje dotyczą również kanapek, które nie mogą być robione z białego pieczywa. Można do nich używać jedynie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego oraz pieczywa bezglutenowego. Dotyczy to również tostów i ciepłych kanapek.
Co do cukru dosładzać można jedynie herbatę, napary owocowe, kakao i kawę zbożową. W sklepikach i automatach można sprzedawać tylko soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, wodę, herbatę oraz kawę zbożową. Wśród zabronionych substancji słodzących znajduje się m. in. aspartam oraz inne chemiczne słodziki.
Nowe przepisy weszły w życie 1 września br. i dotyczą przedszkoli i szkół dla dzieci i młodzieży, nie dotyczą natomiast szkół dla dorosłych. Niestosowanie się do przepisów podlega karze. Kontrolowaniem przestrzegania przepisów zajmuje się inspekcja sanitarna.
Czy wszystkie szkolne stołówki stosują się do tych rozporządzeń? Jak Waszym dzieciom smakuje nowe jedzenie na stołówkach szkolnych i przedszkolnych?
POROZMAWIAJMY NA FORUM>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.