Wypiekacz do chleba – zbędny gadżet czy duże ułatwienie? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wypiekacz do chleba – zbędny gadżet czy duże ułatwienie?

Wypiekacz do chleba – zbędny gadżet czy duże ułatwienie?

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie - mat. promocyjne partnera atykułu

Czy istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż filiżanka czarnej, aromatycznej kawy i pierwszy kęs właśnie przyrządzonej, chrupiącej kanapki ze świeżego pieczywa? Jeśli jesteś fanem takich śniadań, ale niekoniecznie porannych spacerów po chleb, czas kupić wypiekacz do chleba!

Urządzenie do pieczenia chleba sprawi, że domowe wypieki będą szybkie, przyjemne, zdrowe i pyszne!

Wypiekacz do chleba – czy warto?

W ciągu ostatnich kilku lat popularność wypiekaczy do chleba zauważalnie wzrosła. Czy to tylko chwilowa moda czy też trend wynika z niekwestionowanych zalet tych urządzeń AGD? Do pieczenia chleba można przecież wykorzystać piekarnik i oszczędzić kilkaset złotych oraz miejsce w kuchni.

Domowy chleb z automatu zrobisz jednak szybciej i znacznie prościej - bez ręcznego zagniatania ciasta (często dwukrotnego), czekania aż wyrośnie i formowania bochenka. Nie musisz też doglądać piekarnika oraz kontrolować temperatury i czasu pieczenia chleba. Maszyna wszystko to zrobi za Ciebie!

Wystarczy, że odmierzysz składniki według dobrego przepisu na chleb z automatu, włożysz je do pojemnika, a następnie wybierzesz odpowiedni czas, temperaturę i program wypieku.

Nie tylko najzdrowszy, domowy chleb – możliwości urządzeń do pieczenia

Mrożone ciasto, barwniki, polepszacze, spulchniacze i konserwanty sprawiają, że wypieki ze sklepów często nie należą do najzdrowszych. Chleb z krótkim składem, z dobrej piekarni może z kolei sporo kosztować. Dotyczy to szczególnie pieczywa na zakwasie, bezglutenowego czy też razowego z ziarnami i innymi dodatkami.

Domowy chleb z maszyny do pieczenia to gwarancja zdrowych, świeżych i tanich wypieków – takich, na jakie akurat masz ochotę. Możliwości jest naprawdę wiele: nowoczesne wypiekacze do chleba mają od kilku, do kilkunastu programów, przeznaczonych do różnego rodzaju pieczywa i nie tylko.

Wiele urządzeń ma też dodatkowe funkcje, takie jak wyrabianie i pieczenie ciasta (słodkiego, francuskiego, na pizzę, kopytka czy makaron) oraz piekarnik. Niektóre wypiekacze do chleba umożliwiają nawet robienie dżemów, marmolad i kompotów.

Przy samych wypiekach mogą z kolei przydać się inne opcje. Na przykład opóźniony start o ustalonej wcześniej godzinie – żeby pieczywo było ciepłe na śniadanie.

Jak wybrać urządzenie do pieczenia chleba?

Rosnąca popularność maszyn do pieczenia chleba sprawia, że coraz łatwiej znaleźć urządzenie dopasowane do potrzeb, dobrej jakości i w przystępnej cenie. Wiele sklepów internetowych oferuje już nawet kilkadziesiąt różnych modeli (sprawdź na przykład ofertę eMAG: https://www.emag.pl/wypiekacze-do-chleba/c). Jak znaleźć ten właściwy?

Przede wszystkim wybierz odpowiednią pojemność wypiekacza do chleba. Maszyny do pieczenia mogą pozwolić na upieczenie bochenka o wadze od 500 g do nawet 1,6 kg. W przypadku mniejszych modeli wystarczy jedno mieszadło z ostrzem, lecz jeśli zdecydujesz się na większy, wybierz ten wyposażony w dwa mieszadła.

Ważnym parametrem jest też moc (zwykle od ok. 300 W do ponad 1500 W). Im większa, tym urządzenie może dłużej działać ze stabilną temperaturą, co ma duże znaczenie przy niektórych rodzajach pieczywa. Moc wpływa też na siłę, z jaką wypiekacz do chleba wyrabia i zagniata ciasto, szczególnie z mąki pełnoziarnistej. Jeśli więc planujesz bardziej wymagające wypieki, wybierz urządzenie o mocy co najmniej 700 W.