Nawet fani tradycyjnego, ciężkostrawnego grilla, karkówki, kaszanki i kiełbas – przekonają się do aromatycznych grillowanych warzyw. Jako dodatek lub danie główne. Smaki warzyw z grilla mogą zaskakiwać i zachwycać nasze podniebienie. Przyrządzimy je na wiele sposobów i urządzimy prawdziwą ucztę!
ZOBACZ ORYGINALNY PRZEPIS na: Grillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem >>
Warzywa z grilla – które warzywa grillować?
Nie tylko wegetarianom i weganom spodoba się warzywne menu. Warzywa z grilla możemy łączyć z grillowanym serem, podawać na pieczonym chlebie i udekorować pysznymi sosami na bazie ziół.
Na grilla idealnie nadają się:
- bakłażany,
- cukinie,
- kolorowe papryki,
- pieczarki,
- ziemniaki w różnych odsłonach,
- cebula (w szczególności czerwona smakuje wyśmienicie).
Warzywa możemy grillować oddzielnie, jak i przygotować z nich pyszne szaszłyki.
PRZEPIS: Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami >>
PRZEPIS: Szaszłyki z cukinii >>
Warzywa z grilla – jak je przygotować?
Mrożonych warzyw lub częściowo zamrożonych nie powinniśmy grillować. Nie będą chrupiące i mogą być przesiąknięte wodą. Na ruszt najlepiej wrzucać świeże warzywa – o temperaturze pokojowej. Zawsze warto je pokroić: w paski czy talarki, by szybciej i bardziej równomiernie się upiekły.
Warzywa na grilla świetnie smakują marynowane w ziołach, oliwie i czosnku z odrobiną soku z cytryny. Tu może ponieść nas fantazja – na ostro, na słodko, na słono lub po prostu z roztopionym masełkiem – będą smakować wyśmienicie. Warzywa z grilla bardzo dobrze komponują się z serami, nie tylko żółtym serem, ale także twarogowym i feta.
ZOBACZ PRZEPISY na grillowane pieczarki, przysmak na grillu z serem żółtym lub białym:
Grillowane pieczarki z żółtym serem >>
Pieczarki nadziewane serkiem twarogowym z cukinią >>
Wariacja na temat ziemniaka – warzywa z grilla
Ziemniaki możemy piec w całości: po dokładnym umyciu (bez obierania) owijamy je folią aluminiową i kładziemy bezpośrednio na żarze. Po około godzinie nasze ziemniaki powinny być gotowe – to sposób niezwykle prosty i smaczny. Ziemniaki prosto z żaru wystarczy posypać solą i położyć na nie odrobinę masła. Zawsze cieszą się powodzeniem :)
Przepyszne są również faszerowane ziemniaki z grilla. Przygotowanie ich wymaga od nas trochę więcej pracy, ale efekt jest tego wart.
POZNAJ PRZEPIS na: Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem i szynką >>