Warzywa z grilla – smakowite przepisy i porady! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Warzywa z grilla – smakowite przepisy i porady!

Warzywa z grilla – smakowite przepisy i porady!

Autor zdjęcia/źródło: Warzywa z grilla, Designed by Freepik

Jak przygotować warzywa na grilla? Jak je grillować? Które będą najsmaczniejsze? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedzi w naszym artykule – warzywa z grilla + garść smakowitych przepisów.

Nawet fani tradycyjnego, ciężkostrawnego grilla, karkówki, kaszanki i kiełbas – przekonają się do aromatycznych grillowanych warzyw. Jako dodatek lub danie główne. Smaki warzyw z grilla mogą zaskakiwać i zachwycać nasze podniebienie. Przyrządzimy je na wiele sposobów i urządzimy prawdziwą ucztę!

ZOBACZ ORYGINALNY PRZEPIS na: Grillowane wege 'steki' z kalafiora z parmezanem >>

Warzywa z grilla – które warzywa grillować?

Nie tylko wegetarianom i weganom spodoba się warzywne menu. Warzywa z grilla możemy łączyć z grillowanym serem, podawać na pieczonym chlebie i udekorować pysznymi sosami na bazie ziół.

Na grilla idealnie nadają się:

  • bakłażany,
  • cukinie,
  • kolorowe papryki,
  • pieczarki,
  • ziemniaki w różnych odsłonach,
  • cebula (w szczególności czerwona smakuje wyśmienicie).

Warzywa możemy grillować oddzielnie, jak i przygotować z nich pyszne szaszłyki.

PRZEPIS: Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami >>
PRZEPIS: Szaszłyki z cukinii >>

Warzywa z grilla – jak je przygotować?

Mrożonych warzyw lub częściowo zamrożonych nie powinniśmy grillować. Nie będą chrupiące i mogą być przesiąknięte wodą. Na ruszt najlepiej wrzucać świeże warzywa – o temperaturze pokojowej. Zawsze warto je pokroić: w paski czy talarki, by szybciej i bardziej równomiernie się upiekły.

Warzywa na grilla świetnie smakują marynowane w ziołach, oliwie i czosnku z odrobiną soku z cytryny. Tu może ponieść nas fantazja – na ostro, na słodko, na słono lub po prostu z roztopionym masełkiem – będą smakować wyśmienicie. Warzywa z grilla bardzo dobrze komponują się z serami, nie tylko żółtym serem, ale także twarogowym i feta.

ZOBACZ PRZEPISY na grillowane pieczarki, przysmak na grillu z serem żółtym lub białym:

Grillowane pieczarki z żółtym serem >>
Pieczarki nadziewane serkiem twarogowym z cukinią >>

Wariacja na temat ziemniaka – warzywa z grilla

Ziemniaki możemy piec w całości: po dokładnym umyciu (bez obierania) owijamy je folią aluminiową i kładziemy bezpośrednio na żarze. Po około godzinie nasze ziemniaki powinny być gotowe – to sposób niezwykle prosty i smaczny. Ziemniaki prosto z żaru wystarczy posypać solą i położyć na nie odrobinę masła. Zawsze cieszą się powodzeniem :)

Przepyszne są również faszerowane ziemniaki z grilla. Przygotowanie ich wymaga od nas trochę więcej pracy, ale efekt jest tego wart.

POZNAJ PRZEPIS na: Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem i szynką >>


Zapraszamy Was do dzielenia się swoimi przepisami na Familie! Znajdziecie tu wiele inspiracji i kulinarnych porad >>