Opublikowany przez: czerwona panienka
Autor zdjęcia/źródło: Designed by Freepik
Wiosenna dieta - dobra nie tylko na przesilenie wiosenne - pozwoli Nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i spowoduje, że na Naszej twarzy znowu zagości uśmiech. Zimą jadamy więcej, drzwi od lodówki prawie się nie zamykają, a nasze boczki rosną w zastraszającym tempie. Brak ruchu powoduje, że Nasz organizm jest nie dotleniony i częściej woła o czekoladę, która Naszym przyjacielem na pewno nie jest. Wiosną zaczynamy na siebie inaczej patrzeć dociera do Nas w końcu, że zbliża się lato i będzie trzeba wyciągnąć z szafy strój kąpielowy i co gorsza pokazać się w nim na plaży.
Na początek wiosennej diety spróbujmy zrezygnować z podjadania. Tak tak to właśnie jedzenie między posiłkami najbardziej Nam szkodzi. Najzdrowiej jest spożywać 5 posiłków w ciągu dnia najlepiej o stałych porach i wypijać ok. 2l wody dziennie. Zapomnijmy też o podjadaniu po 18! Na straganach możemy już dostać coraz więcej warzyw i owoców więc słodycze i fast foody odstawmy na bok.
Przed przystąpieniem do diety i ćwiczeń dobrze jest oczyścić organizm z toksyn. Możemy przez kilka dni wypijać duże ilości wody i spożywać tylko warzywa. Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić. Przed każdą dietą dobrze jest skonsultować się z lekarzem, a nawet wykonać wszystkie podstawowe badania.
Pamiętajmy by w każdym z pięciu posiłków w ciągu dnia znajdowało się choć jedno warzywo lub owoc. Cenne witaminy i minerały dostarczą nam kiełki różnych warzyw, a że zbliża się Wielkanoc warto wyhodować rzeżuchę, która jest idealna na kanapki i do wiosennych surówek. Warzywa i owoce są źródłem błonnika, który wpływa na pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Wiele z Nas przyjmuje błonnik w tabletkach nie zdając sobie sprawy, że lepszym jego źródłem są po prostu warzywa i owoce.
Ważne by Nasze potrawy w trakcie wiosennej diety zawierały produkty z grupy:
- produktów zbożowych (pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, ryż, otręby, grube kasze, płatki owsiane)
- chude produkty mleczne
- chude mięso i wędliny
- ryby
- warzywa i owoce
W zimę w Naszych domach i miejscach pracy jest suche powietrze, na podwórku niskie temperatury i zimny wiatr co nie działa dobrze na Naszą skórę i włosy. Aby odzyskały dawny blask ważna jest odpowiednia dieta, a w niej pełnowartościowe białko, które zawiera aminokwasy odbudowujące strukturę włosów, skóry i paznokci; witamina A, którą znajdziemy w produktach mlecznych, rybach oraz warzywach i owocach; żelazo oraz cynk.
Wiosenne przesilenie dopada chyba każdego z Nas. Brak siły, złe samopoczucie gdy za oknem świeci słońce pomoże pomóc nam pokonać również dieta. Jeśli znajdzie się w niej witamina B (szczególnie B1). Źródłem tych witamin są m.in. produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz produkty mleczne. Mięso i produkty mleczne zawierają tryptofan, który występuje w produkcji serotoniny- hormonu szczęścia.
By wzmocnić Naszą odporność i uniknąć choroby na wiosnę zadbajmy o dużą dawkę witaminy C, która jest istotna dla funkcjonowania układu immunologicznego. Znajdziemy ją w warzywach i owocach (szczególnie w papryce, owocach cytrusowych, kapuście, brokułach)
Wiosna daje Nam dużo sił do działania więc może warto przekonać się do wiosennej diety oto jej dwa przykłady
Przykładowy jadłospis 1 (ok. 1200 kcal)
ŚNIADANIE
Owsianka z owocami:
- opakowanie jogurtu naturalnego (150g),
- 4 łyżki płatków owsianych (40g),
- 3 suszone śliwki,
- łyżka nasion dyni,
- pół jabłka (100g).
Płatki, nasiona i śliwki zalać wrzątkiem i chwilę pogotować (aż woda odparuje). Dodać utarte jabłko i jogurt.
II ŚNIADANIE
Twarożek z rzodkiewkami:
1. Ok. 100g chudego twarogu rozgniecionego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego;
2. Łyżeczka szczypiorku, garść dowolnych kiełków, 5 rzodkiewek (100g).
OBIAD
Sałatka z tuńczykiem i pieczywem:
- pół ogórka (80g),
- pół papryki (100g),
- 5 oliwek,
- liście sałaty (dowolna ilość i rodzaj),
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym (70g),
- łyżka oleju rzepakowego, trochę soku z cytryny,
- koperek lub inna zielenina.
Warzywa rozdrobnić i zmieszać z tuńczykiem, olejem, sokiem z cytryny i doprawić do smaku, posypać koperkiem. Zjeść z kromką pieczywa razowego (40g).
PODWIECZOREK
- szklanka kefiru (250g),
- pomarańcz (ok. 200g – masa bez skórki).
KOLACJA
Kurczak duszony z brokułem i sałatą:
- 130g filetu z piersi kurczaka,
- 200g brokuła lub kalafiora,
- liście sałaty (dowolna ilość i rodzaj),
- trochę soku z cytryny, łyżka oleju rzepakowego,
- zioła.
Kurczaka posypać ziołami i ugotować na parze, podać z gotowanym brokułem i surówką przygotowaną z sałaty, oleju i soku z cytryny.
Przykładowy jadłospis 2 (ok. 1200 kcal)
ŚNIADANIE
Pieczywo z twarożkiem:
- 2 cienkie kromki pieczywa razowego (60g),
- pół mniejszej kostki chudego twarogu (100g),
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50g),
- szczypiorek, pół papryki (100g).
Twaróg rozgnieść z jogurtem i doprawić do smaku, zjeść z pieczywem i kawałkami papryki.
II ŚNIADANIE
Jogurt z otrębami i orzechami:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g),
- łyżka otrąb pszennych,
- 10 orzechów laskowych lub nerkowca lub 2 włoskie.
OBIAD
Penne ze szpinakiem i kawałkami łososia:
- 40g makaronu razowego penne (sucha masa),
- 100g filetu łososia,
- 100g świeżych liści szpinaku,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- trochę soku z cytryny,
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, świeże / suszone zioła,
- pomidor (100g).
Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwile w chłodne miejsce, następnie posypać przyprawami, ziołami i ugotować na parze. Makaron ugotować al dente, szpinak umyć, poodcinać grube łodyżki listów, sparzyć i podsmażyć chwilę na oleju dodając przyprawy i zmiażdżony czosnek. Makaron zmieszać ze szpinakiem i położyć na nim kawałki ryby. Podać z kawałkami pomidora.
PODWIECZOREK
- szklanka kefiru (250g)
- 2 kiwi (ok. 180g)
KOLACJA
Sałatka z jajkiem:
- 1,5 jajka,
- 5 rzodkiewek (100g),
- kawałek ogórka zielonego (100g),
- kilka liści sałaty (dowolny rodzaj np. lodowej),
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (75g),
- zielenina (szczypiorek),
- garść dowolnych kiełków.
Jajko ugotować na twardo i posiekać. Warzywa rozdrobić, zmieszać z jajkiem i doprawić do smaku, polać jogurtem i posypać zieleniną.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
82.160.*.* 2013.05.11 20:31
Słyszałam o świetnej metodzie na różne dolegliwości. Na ogół piję Essiac, bo to oczyszcza organizm z toksyn, ale w maju przyjeżdża do Polski Brandon Bays. Ona się ponoć wyleczyła z raka wielkości piłki do koszykówki!!!! I ponoć na inne choroby też działa! Ktoś z Was na to? Ja coś poczytałam tutaj: www.thejourney.com.pl i chyba naprawdę pójdę. Ktoś ma jakieś opinie? Dajcie znać!
178.56.*.* 2013.03.22 08:45
Brzmi smacznie, ale ja nie miałabym czasu na przygotowywanie posiłków. Jestem na Diecie Cambridge i jestem z niej zadowolona, szybka,łatwa no i już mam kilka kg na minusie.
178.212.*.* 2012.08.06 12:37
Witam wszystkich. Muszę pochwalić się moim efektem schudnięcia :) 8 kilo w 2 miesiące. Schudłam bardzo zdrowo, i co najważniejsze jak dla mnie bez efektu jojo. Stosowałam wcześniej chyba z milion diet, ale takiego efektu nie osiągnełam nigdy. Koleżanka poleciła mi trenera od treningów i odżywiania, z którym można się skontktować np za pomocą maila, co ja uczyniłam. Odpowiedź odnośnie diety i ćwiczeń dostałam błyskawicznie.Pan Mariusz Mróz http://mariuszmroz.eu/ dokładnie opisał mi jak pozbyć się zbędnego tłuszczu, bezpiecznie i zdrowo. Wszystkie informacje bardziej szczegółowo znajdują się na video-odżywianie, trening itp. Oprócz tego co zaskoczyło mnie bardzo, otrzymałam od Pana Mariusza 30 dniową gwarancje, kiedy kurs nie sprosta moim oczekiwaniom to następuje zwrot pieniędzy. Na dzień dzisiejszy to mój trzeci miesiąc wg. Transformatora sylwetki ...czuję się bardzo dobrze, nie chodzę głodna, zła :) i co najważiejsze chudne i po mału wymieniam garderobe na mniejszą. Jeżeli chcecie poczytać na ten temat lub zapisać się na zapisać się na kurs to podaję link to podaję link : http://transformatorsylwetki.pl/ .Trzymam za wszystkich odchudzających się kciuki i życzę wytrwałości :) Dajcie znać ile Wy schudliście wg. transformatowa sylwetki !
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.