Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb, np. tran z wątroby rekina lub halibuta. Jednak określenie "tran" zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych.
Tran i jego wszechstronne działanie
Tradycyjny tran można podawać dzieciom dopiero powyżej 4. roku życia. Jednak w aptekach są dostępne trany o owocowym aromacie, które w małych dawkach mogą już przyjmować niemowlęta od 6. tygodnia życia. Tran zalecany jest dzieciom w okresie rozwoju, osobom osłabionym lub w okresie rekonwalescencji a także osobom prowadzącym stresujący tryb życia, nadużywającym alkoholu i palącym papierosy. Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do produkcji hormonów przeciwzapalnych usprawniających pracę układu odpornościowego, z kolei witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, co utrudnia przenikanie przez nie drobnoustrojów chorobotwórczych.
- Tran poprawia pracę mózgu. Usprawnia przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą oraz popoprawia ukrwienie mózgu. Ma on wpływ na pamięć i koncentrację u dzieci, a u os ob starszych zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera oraz demencji.
- Badania naukowców wykazały, że kobieta, która w czasie ciąży spożywa odpowiednią ilość kwasów omega-3, rodzi inteligentniejsze i większe dziecko.
- Wspomaga pracę układu krwionośnego. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie triglicerydów i "złego" cholesterolu (LDL) oraz zwiększają stężenie "dobrego" (HDL) we krwi, dzięki czemu obniżają jej krzepliwość, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i zmniejszą ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy.
- Pomaga regulować nadciśnienie tętnicze krwi. Zawarta w nim witamina E wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozkładem.
- Tran może zapobiec chorobom oczu, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych i osób starszych.
- Wzmacnia kości. Zawarta w nim witamina D uczestniczy w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie. Ułatwia ona przyswajanie wapnia i fosforu, a co za tym idzie wpływa na prawidłowe kształtowanie kośćca i zębów. Tran jest stosowany również w profilaktyce krzywicy, a u osób starszych może zapobiec osteoporozie.
Jak stosować tran?
Dorośli powinni przyjmować tran 2 razy dziennie po 2 kapsułki, chyba, że lekarz zaleci inaczej. Przyjmowanie tranu w czasie posiłków zmniejszy efekt odbijania się i uczucie niesmaku w ustach. Dla uzyskania efektów konieczne jest przyjmowanie tranu regularnie przez cały okres zimowy, od jesieni do wiosny.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: