Opublikowany przez: Paulina22 2014-02-06 10:11:11
Unia Europejska daje wytyczne o dopuszczalnych normach, jakie powinny zawierać produkty, aby nie szkodziły zdrowiu dzieci. Polski rząd chce uświadomić producentom, jak ważna jest to sprawa oraz zamierza dopilnować, aby te normy były przestrzegane w sklepikach i stołówkach.
We wtorek, 4 lutego br., Rada Ministrów pozytywnie zaopiniowała projekt PSL, który często jest nazywany „tarczą antyfastfoodową dla szkół”. Projekt ten przewiduje wprowadzenie zakazu sprzedaży i reklamowania niezdrowego jedzenia w przedszkolach, podstawówkach i gimnazjach.
Posłowie dokładnie określili, jaka może być maksymalna zawartość cukrów, tłuszczów, czy szkodliwych kwasów w żywności oraz napojach sprzedawanych w sklepikach szkolnych, czy podawanych na stołówkach. Niestety za sprzedaż szkodliwych produktów dla zdrowia, nie będzie można nikogo ukarać. Za to dyrektorzy szkół będą mieli prawo do szybkiego rozwiązania umowy ze sprzedającym, który będzie takie produkty oferował dzieciom.
Czego ma dotyczyć zakaz?
Nie będzie można sprzedawać żywności oraz napojów zawierających:
- więcej niż 1,25 g soli na 100 g produktu;
- więcej niż 0,5 g sodu na 100 g produktu;
- wzmacniacze smaku, w tym E621 – glutaminian sodu, E627 – guanlan disodowy, E631 – izonian disodowy;
- syntetyczne substancje słodzące i preparaty słodzące zawierające fruktozę;
- więcej niż 1 g kwasów tłuszczowych trans na 100 g produktu;
- więcej niż 10 g cukrów prostych na 100 g produktu.
Możliwe, że ustawa z takimi wytycznymi wejdzie w życie jeszcze w tym roku.
Statystyki – problem otyłości u dzieci w Polsce
Liczba dzieci w Polsce, które mają problem z nadwagą ciągle rośnie. Jak podaje UNICEF spośród wszystkich krajów Europejskich to w Polsce zaobserwowano najszybszy wzrost liczby dzieci z nadwagą. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje, że w Polsce jest jedna trzecia nastolatków z nadwagą, a ich liczba w ciągu 30 lat wzrosła dziesięciokrotnie. Z ogólnopolskich badań, które były przeprowadzone wiosną 2013 roku przez Instytut Żywności i Żywienia, wynika, że wśród 1494 uczniów szkół podstawowych i 1500 gimnazjalistów, co czwarty uczeń ma nadwagę i jest otyły. Problem dotyczy 28 % chłopców i 22 % dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej.
W krajach takich jak Kanada, Łotwa, Francja i Anglia zakaz sprzedaży niezdrowych produktów w szkołach już obowiązuje. Co ciekawe w Irlandii oraz Szwecji wprowadzono zakaz reklamowania niektórych szkodliwych produktów.
Czy uważacie, że to dobre rozwiązanie?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.