Szkodliwe pestycydy – chrońmy przed nimi dzieci - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Szkodliwe pestycydy – chrońmy przed nimi dzieci

Wiosna już nadeszła. Nareszcie na naszych stołach pojawią się wytęsknione nowalijki, ale czy tak zdrowe jak myślimy? Zależy, gdzie się będziemy w nie zaopatrywać. Młode warzywa i owoce kupowane w supermarketach zawierają toksyczne chemikalia, część z nich może być też skażona bakteriami jak: Salmonella, E.Coli czy Listeria.

Szkodliwe pestycydy – chrońmy przed nimi dzieci

Autor zdjęcia/źródło: Szkodliwe pestycydy - chrońmy przed nimi dzieci@pixabay.pl

Pestycydy są to naturalne lub syntetyczne substancje, które zwalczają szkodliwe i niepożądane organizmy. Wykorzystuje  się je do likwidowania grzybów, chwastów czy pleśni. Również stymulują one procesy życiowe roślin, zabijają roztocza, owady i larwy. Można je nazwać mocną trucizną, która zabija.

Komu najbardziej zagrażają pestycydy?

Na tego rodzaju  chemikalia wrażliwe są zwłaszcza dzieci, których organizmy się dopiero  rozwijają. W ich małych organizmach występuje większe stężenie pestycydów niż u dorosłych.  Dziecięcy organizm też nie potrafi rozkładać pestycydów tak dobrze jak dorosły, a to z przyczyny mniej aktywnych enzymów, które odpowiadają za rozkład. Równie mocno narażone na pestycydy są kobiety ciężarne i karmiące matki. Podczas oprysków w przydomowych ogródkach lub przy innych uprawach powinny mieć one zakaz wstępu.

Domowe zwalczanie pestycydów – tanie i skuteczne

Niestety często nie wiemy, że samo płukanie pod  wodą nie wystarcza. Większość substancji chroniących rośliny przed gniciem lub pleśnieniem ma konsystencję oleistą, chroniącą przed spłukaniem przez deszcz. W takim wypadku musimy użyć specjalnego płynu do mycia warzyw i owoców. Jednak narażamy się na duże koszty rzędu 20-30 złotych za półlitrową butelkę. Aby pozbyć się szkodliwych bakterii musisz przygotować do ich wymycia kwaśny roztwór. Potrzebny ci będzie dwukomorowy zlew lub dwie miseczki. Do jednej miski  na litr wody dodaj pół szklanki octu jabłkowego winnego lub zwykłego spirytusowego lub wsyp 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego.  Warzywa i owoce potrzymaj w roztworze 2-3 minuty. Następnie przygotuj roztwór alkaliczny w drugiej misce. Na litr wody dodaj łyżkę sody. W takim roztworze pozbędziesz się przede wszystkim oleistych pestycydów. Po wymyciu w takim roztworze owoców i warzyw woda stanie się mętna, a na jej powierzchni dostrzeżemy tłustawą warstwę.

Pamiętaj, aby dbać o swoje zdrowie, a w szczególności o zdrowie dzieci. Musisz zwracać uwagę na kupowane produkty. Nie kupuj ich, jeśli wiesz, że pochodzą  z wielkich upraw przemysłowych. Wybieraj  gospodarstwa ekologiczne lub poszukaj zaufanego rolnika.




Najnowsze komentarze