Syrop z pigwy – przepis na syrop i nalewkę - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Syrop z pigwy – przepis na syrop i nalewkę

Pigwa to roślina coraz bardziej popularna. Jej lecznicze właściwości oraz charakterystyczny, smak sprawiają, że wykorzystywana jest do aromatyzowania herbat, nalewek czy ciast. Wrzesień to czas jej zbiorów, dlatego warto wykorzystać go, aby przygotować syrop z pigwy, idealny na chłodne, jesienne wieczory.

Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec. Pigwa to drzewo, którego owoce są bardzo duże, wielkości gruszki, słodkawe i bardzo aromatyczne, ale mają łagodniejszy i delikatniejszy smak od owoców pigwowca. Pigwowiec to niski krzew z niewielkimi, żółtymi, bardzo aromatycznymi i kwaśnymi owocami, które są twarde i nie nadają się do jedzenia na surowo. Ich smak wydobywa się dopiero po przetworzeniu.

(pixabay.com @ Syrop z pigwy)

Syrop z pigwy – właściwości lecznicze

Owoc pigwy zawiera aż 17 mikroelementów, z których najważniejsze to: żelazo, potas, miedź. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Jest to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Działa on detoksykująco na organizm, usuwa metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Zawiera także polifenole, czyli przeciwutleniacze, które pomagają pozbyć się wolnych rodników, będących przyczyną nowotworów. Te znajdują się w skórce, dlatego do przetworów warto wykorzystywać cały owoc. Pigwa zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu skutecznie wzmacnia odporność organizmu w walce z grypą i przeziębieniem. Jej kwaśny smak sprawił, że została nazwana polską cytryną. Pokrojone owoce można wrzucać do herbaty zamiast cytryny, również syrop z pigwy będzie idealny do ciepłej herbaty na rozgrzanie chłodnych, jesiennych wieczorów. Dodatkowo możemy go później wykorzystać do przyrządzenia pysznej nalewki.


Syrop z pigwy - przepis

Syropem słodzimy herbatę – nadaje jej wyjątkowy smak. Możemy także użyć syropu do deserów lub nalewki.

Składniki:

  • owoce pigwy (pigwowca japońskiego),
  • cukier.

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Owoce pigwowca (tyle ile mamy) myjemy, a następnie kroimy na cztery części. Wydrążamy pestki i gniazda nasienne.
  2. Owoce kroimy w kostkę. Mierzymy ile objętościowo wyszło nam pokrojonych owoców i przesypujemy je taką samą ilością cukru, np: na dwie szklanki pokrojonej pigwy potrzebujemy dwie szklanki cukru.
  3. Zasypane owoce odstawiamy na dwa dni – aby puściły sok. Co jakiś czas mieszamy, aby cukier rozpuścił się.
  4. Po dwóch dniach syrop wraz z owocami przelewamy do słoiczków. Jeśli syrop ma stać bardzo długo można go zapasteryzować w gorącej wodzie lub piekarniku.
  5. Można również zlać sam syrop do garnka, przegotować i rozlać w szklane butelki. Tak zakonserwowany może stać nawet kilka lat.

Z syropu możemy również zrobić nalewkę. Potrzebne nam do tego będzie syrop i mocny alkohol.


Nalewka z pigwy (pigwówka)

Składniki:

  • syrop z pigwy (pigwowca),
  • spirytus,
  • wódka.

 

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Syrop z pigwy zalewamy taką samą ilością spirytusu np: na szklankę syropu – szklanka spirytusu.
  2. Zostawiamy w ciemnym miejscu na cztery tygodnie. Po tym czasie przecedzamy owoce i próbujemy nalewki – jeśli jest dla nas za mocna rozcieńczamy wódką.
  3. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy – będzie zmieniać kolor na ciemniejszy. Po tym czasie będzie miała najlepszy smak, ale można jej skosztować również wcześniej.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Co zrobić z głogu? - przepisy na zdrowie>>

Co z aronii? - zdrowe i oryginalne przepisy>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika aga222
    aga222Ikona zgłaszania komentarza
    jeżeli chodzi o witaminę C to nie wiem, ale lubię go pić z herbatką ale też lubię ich cytrynki z miodem i imbirem. Pyszotka! :) W ogolę ogródek dziadunia co raz ma nowe przetwory.
  • Awatar użytkownika aga222
    aga222Ikona zgłaszania komentarza
    jeżeli chodzi o witaminę C to nie wiem, ale lubię go pić z herbatką ale też lubię ich cytrynki z miodem i imbirem. Pyszotka! :) W ogolę ogródek dziadunia co raz ma nowe przetwory.
  • 89.68.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Ja lubię syrop z pigwy, ale jednak zamawiam na internecie. Ogródek Dziadunia ma bardzo dobry syrop. Póki co nei znalazłam lepszego, a dużo sklepów przeszukałam