Syrop sosnowy - naturalny lek na każde przeziębienie - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Syrop sosnowy - naturalny lek na każde przeziębienie

Syrop sosnowy znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Aby był skuteczny trzeba wiedzieć jak go prawidłowo wykonać. Jak samodzielnie zrobić naturalny syrop sosnowy? Wypróbuj sprawdzony przepis.

Syrop sosnowy - naturalny lek na każde przeziębienie

Autor zdjęcia/źródło: Syrop sosnowy

Syrop sosnowy warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Doskonale łagodzi on kaszel oraz zabija bakterie. Zawiera wiele wartościowych składników: gorycze, kwasy żywiczne, flawonoidy, węglowodany, witaminę C i sole mineralne. Warto pić go na co dzień, profilaktycznie, aby uniknąć poważniejszych zakażeń prowadzących do terapii antybiotykowej. Świetnie smakuje, jako dodatek do herbaty i naleśników.

Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Przycinamy je sekatorem albo bardzo ostrym nożem. Najlepsze są te o długości do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku. Pędy na syrop są lepkie warto więc pamiętać o tym, żeby zbierać je w rękawicach. Żeby nie uszkodzić drzewa, nie zbierajmy wszystkich pędów z jednej sosny, a wybierajmy najbardziej soczyste z kilku drzew.


Przygotuj:

  • litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku);
  • cukier;
  • odrobina wody.

Syrop sosnowy KROK PO KROKU:

1. Zerwane młode pędy kroimy na kawałki wielkości centymetra. Najlepiej jest ich nie myć, ale można lekko przepłukać wodą. Żeby pędy szybciej puściły sok trzeba je ugnieść drewnianym tłuczkiem.

2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.

3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).

4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.


Jak dawkować syrop sosnowy?

Dorosłym zaleca się przyjmowanie od 3-4 łyżeczek dziennie, natomiast naszym pociechom wystarczą 3 łyżeczki dodane do wody lub jako pyszny dodatek do herbaty.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    już się robi! zerwałam pędy i zasypała cukrem! już syropek się robi!
  • Awatar użytkownika Dunia
    DuniaIkona zgłaszania komentarza
    Druga babcia co roku robi taki syrop. Ale u nich za wsią jest piękny sosnowy zagajnik. I tam babcia zbiera sosnowe pędy, które przerabia na syrop. A potem oddaje wnuczkom.
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mam! Bardzo dobry jest ten syrop. A jak pachnie...