Spirulina właściwości - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Spirulina właściwości

Spirulina właściwości

Autor zdjęcia/źródło: Spirulina właściwości @ pixabay.com

Ta zielona alga morska zawiera w sobie bardzo duże ilości składników odżywczych oraz witamin. Jest cennym źródłem białka, chroni przed rakiem, wspiera układ immunologiczny i wspomaga odchudzanie. Spirulina właściwości ma jeszcze wiele, dlatego warto ją włączyć do swojej codziennej diety.

Spirulina to mikro alga o zielono-niebieskiej barwie. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu kształtowi liści. Uznawana jest ona za najbogatsze źródło składników odżywczych na Ziemi. Spiruliną możesz zastąpić wiele innych suplementów, ponieważ jest ona połączeniem bardzo dużej liczby mikroelementów i witamin. Dodatkowo jest świetnie przyswajalna przez organizm.

Spirulina właściwości odżywcze

Spirulina zawiera bardzo duże ilości białka, więcej niż mięso czy soja. W jej skład wchodzi także beta-karoten, chlorofil, kwas foliowy, kwas arachidonowy, żelazo, wapń, mangan, cynk, miedź, selen, fosfor, a także kwasy nukleinowe - DNA i RNA oraz witaminy A, C, D, E, K i z grupy B. Jest niezwykle bogata w kwas linolenowy GLA, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, działa przeciwzapalnie, wspomaga odporność i poprawia wygląd skóry.

  • Zwalcza anemię – ze względu na tak dużą zawartość składników odżywczych polecana jest przy anemii, znacząco wpływa na poprawę kondycji i wydolności organizmu, zwiększa ilość czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  • Oczyszcza organizm z toksyn - polecana szczególnie palaczom, gdyż niweluje negatywne działanie dymu tytoniowego. Dzięki zawartości dużej ilości chlorofilu oczyszcza krew. Poprawia także pracę jelit co wpływa na prawidłowe oczyszczanie organizmu.
  • Wzmacnia odporność – dzięki właściwościom przeciwzapalnym nie dopuszcza do rozwinięcia się infekcji. Zawartość dużej ilości składników odżywczych wpływa na siły witalne organizmu.
  • Wspomaga odchudzanie – wpływa na prawidłowe trawienie, pobudza układ pokarmowy do działania co ułatwia prawidłową przemianę materii oraz jest niskokaloryczna.
  • Chroni przed rakiem – zawiera antyoksydanty takie jak chlorofil, beta-karoten i witaminę E zwalczające wolne rodniki, co chroni organizm przed nowotworami.

Spirulina właściwości i zastosowanie

Uznawana obecnie za tzw. superfood ze względu na swoje cenne właściwości i braku niekorzystnego wpływu na zdrowie spirulina dostępna jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością w postaci tabletek lub proszku. Oprócz zastosowania spożywczego oraz w postaci suplementów diety spirulinę dodaje się również do kosmetyków oraz pokarmu dla ryb akwariowych.

Spirulina właściwości i przeciwwskazania

Mimo wielu cennych właściwości oraz przynależności algi do superfoods nie jest ona zalecana kobietom w ciąży, matkom karmiącym oraz dzieciom ze względu na niezbadany wpływ na te osoby. Nie oznacza to, że jest ona w tych przypadkach szkodliwa, ale lepiej jej unikać, ponieważ nie są znane reakcje organizmu, a ze względu na to, że nie jest ona w tym czasie niezbędna można ją pominąć w swojej diecie.

Ostrożnie również powinni ją stosować alergicy, gdyż może powodować reakcje alergiczne zwłaszcza u osób uczulonych na owoce morza. Spirulina morska nie jest również wskazana dla osób z nadczynnością tarczycy, ponieważ zawiera duże ilości jodu. Te osoby powinny stosować algę z upraw słodkowodnych. Należy również uważać, żeby jej nie przedawkować, ponieważ dzienna dawka przekraczająca 1 g może powodować bóle głowy, potliwość i brak koncentracji.

Owocowe smoothie ze spiruliną

Składniki:

2 banany

1 ananas lub 2 mango

2 szklanki wody

1 jabłko

1 łyżeczka spiruliny w proszku

Wykonanie KROK PO KROKU:

Wszystkie składniki połącz na gładką masę w blenderze.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Superfood lista produktów – TOP 10>>

Czystek na odporność – właściwości i zastosowanie>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Charles1964
    Charles1964Ikona zgłaszania komentarza
    Absolutnie zgadzam się z autorką. Jest to cudowny "lek" na tyle rzeczy w organizmie. Warto przetestować!