Opublikowany przez:
Kasia P.
2019-03-26 16:47:31
Autor zdjęcia/źródło: Przepis na wielkanocny obiad @ unsplash
Przepisy na wielkanocny obiad można mnożyć. Całą ich długą listę znajdziesz na naszej stronie << tutaj >>. Z pośród wielu propozycji na obiad wielkanocny wybrałyśmy te z najbardziej niekonwencjonalnym podejściem do smaku. Zapraszamy do tego, by zagościły w Waszej kuchni i zaskoczyły gości swoją niebanalnością i przepysznym aromatem oraz smakiem.
Składniki:
- 1kg surowej białek kiełbasy
- 150g wędzonego boczku
- 2 cebule
- Zalewa
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- ¼ szklanki piwa lub białego wina
- 1 łyżeczka miodu i 1 łyżeczka majeranku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Zacznij od nagrzania piekarnika. Włącz go na 180 stopni C. Do żaroodpornego naczynia włóż kiełbasę wraz z plasterkami cebuli. Składniki zalewy dokładnie wymieszać i polać nimi kiełbasę z cebulą a na wierzch posypać potrawę pokrojonym w kostkę boczkiem. Piec pod przykryciem 45 minut, a następnie 45 minut bez przykrycia.
Składniki:
- 600g schabu
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 1 koncentrat pomidorowy
- 500ml bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, listki laurowe i ziele angielskie
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Zacznij od rozgrzania w garnku łyżki oliwy i zeszklenia na niej pokrojonej cebulki i podsmażenia wyciśniętego czosnku. Następnie dolej odrobinę oliwy i połóż na nią plastry schabu, cebulę i czosnek odsuwając na bok. Obsmaż z obu stron i dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i sos sojowy, a następnie dodaj przyprawy (papryka słodka, ostra, ziele angielskie, listki laurowe). Przykryj i duś ok. 1 ½ godziny. Po duszeniu dodaj koncentrat pomidorowy. W międzyczasie na patelni roztopić masło i dodać mąkę. Podsmażyć ciągle mieszając. Następnie dodać do garnka i dokładnie wymieszać.
Składniki:
- 400 – 450 g polędwiczki wieprzowej
- ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 80 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zacznij od umycia opłukania polędwicy, odsączenia i pokrojenia na 1cm plasterki. Rozgrzej dużą patelnię (z pokrywką) i jak olej będzie gorący połóż na niej plasterki mięsa. Po 2-3 minutach będą miały złoty kolor. Dopraw je odrobiną soli i pieprzem. Obróć kawałki mięsa na drugą stronę i podsmaż. Następnie wlej wino i gotuj przez minutkę. Następnie wlej wodę z sosem sojowym i zagotuj pod przykryciem. Gotuj przez ok. 25 minut (do miękkiego mięsa). Na zakończenie dodaj chrzan, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zamieszaj i zagotuj.
Składniki:
- 450g łososia (filet)
- 1 pomarańcza
- żurawina ze słoiczka
- Marynata
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sok z pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy,
Wykonanie:
Zacznij od opłukania łososia i odcięcia skóry. Podziel mięso na mniejsze porcje i dopraw solą i pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Włóż rybę do żaroodpornego naczynia. Polej łososia mieszanką miodu, oliwy, soku z pomarańczy. Ostaw tak zamarynowaną rybę na pół godzinki. Nagrzej piekarnik do 210 stopni C. Na łososia połóż plastry pomarańczy i wstaw do piekarnika na ok. 17 – 20 min. Przed podaniem wierzch polej żurawiną ze słoiczka.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!